Czeski gulasz piwny

Czeski gulasz piwny

Oto prawdziwy gulasz: mięsny, aromatyczny, sycący i konkretny. Prawdziwie męska kuchnia; nic dziwnego, że gdy ugotowałam wielki gar, mój M. przez dwa dni cieszył się jak dziecko :P
Uszczęśliwianie facetów jest takie proste :P

Gulasz najlepiej smakuje na drugi, trzeci dzień. Najlepiej więc zrobić go poprzedniego dnia wieczorem.
Doskonałym dodatkiem do niego jest houskovy knedlik.

Zdjęcie - Czeski gulasz piwny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
CZESKI GULASZ PIWNY
(5 porcji)
1kg wieprzowiny na gulasz (u mnie łopatka),
2 duże cebule,
4-5 łyżek smalcu, najlepiej ze skwarkami (ja sama pokroiłam słoninę i wytopiłam z niej smalec + skwarki),
2 kromki razowego chleba,
1 litr jasnego piwa,
1 łyżka mąki,
sól i pieprz,
kminek (użyłam mielonego),
ostra papryka w proszku

Mięso pokroić w kostkę, oprószyć papryką i obsmażyć w 3-4 partiach na połowie smalcu. Następnie w tym samym garnku, po wyjęciu mięsa, zeszklić cebulę. Dodać z powrotem mięso, doprawić solą, pieprzem i kminkiem, zalać połową piwa. Dusić pod przykryciem około 40-45 minut, w razie potrzeby dolewając piwa. Następnie dodać pokruszony chleb (bez skórki) i resztę piwa. Dusić, aż chleb się całkowicie rozpadnie, a mięso będzie miękkie (od czasu do czasu mieszać, żeby sos nie przywierał do dna).
Resztę smalcu stopić na małej patelni, dodać mąkę i smażyć przez chwilę. Tak powstałą zasmażkę dodać do gulaszu i mieszając, gotować jeszcze około 10 minut.
Na koniec doprawić do smaku.


(na podstawie przepisu z blogu Prowincjonalna wioska)


Zdjęcie - Czeski gulasz piwny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów