Kluski leniwe w sosie maślano – miodowym

Kluski leniwe w sosie maślano – miodowym

Jak można zauważyć na blogu, w ostatnim czasie rzadko przyrządzam mięso. Są przynajmniej trzy przyczyny tej sytuacji ale plusem jest na pewno to, że można odkryć nowe oblicze pewnych potraw. Na przykład, takie kluski leniwe. Każdy je zna (choć pewnie w wersji wytrawnej) i pewnie lubi, ale dzięki maślano – miodowej polewie nabierają one nowego smaku. To trochę tak jak z plackami ziemniaczanymi: niektórzy jedzą je ze śmietaną a niektórzy z cukrem.

Zdjęcie - Kluski leniwe w sosie maślano – miodowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 30 dag sera białego
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 100 g masła
  • 2 -3 łyżki miodu
  • Ser przepuścić przez maszynkę jeden raz, dodać jajko, wymieszać, na koniec przesiać mąkę i dokładnie wymieszać masę na gładkie ciasto. Uformować wałki, lekko spłaszczyć, kroić ukośnie. Rzucać kluski na gotującą się wodę i gotować ok. 5 min.

    Na patelni rozpuścić masło, dodać miód i lekko podgrzać ale tylko do momentu rozpuszczenia się miodu i połączenia składników. Takim sosem polewać kluski.

    Smacznego:)

Kategorie przepisów