Farszynki z mięsem

Farszynki z mięsem

Farszynki to smażone ziemniaczane kotleciki pochodzące z rejonu Warmii i Mazur. Ich nazwa pochodzi oczywiście od farszu, a ten najczęściej bywa mięsny (choć nie tylko – kilka miesięcy temu zamieszczałam tu przepis na farszynki kapitańskie z rybą. Farszynki są świetnym sposobem na nieskomplikowany i niedrogi obiad, a podane wraz z surówką i sosem (na przykład pieczarkowym) smakują doskonale :)

Zdjęcie - Farszynki z mięsem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
FARSZYNKI Z MIĘSEM
(5 porcji)
1kg ziemniaków,
2 jajka,
ok. 250g mąki ziemniaczanej,
sól farsz: ok. 350g ugotowanej wieprzowiny,
2 jajka ugotowane na twardo,
1 cebula,
2 ząbki czosnku,
suszony tymianek,
sól i pieprz,
olej do smażenia

Ziemniaki ugotować w mundurkach, jeszcze ciepłe obrać i utłuc praską. Odstawić do ostudzenia. Dodać szczyptę soli, 2 jajka i tyle mąki ziemniaczanej, by powstało gładkie, nie klejące się do rąk ciasto – podobne jak na kluski śląskie. Ugotowane mięso i jajka zmielić lub drobno posiekać .
Cebulę podsmażyć na odrobinie oleju, pod koniec dodając czosnek. Wymieszać z mięsem. Doprawić tymiankiem, solą i pieprzem, całość dokładnie wymieszać.
Dłonią nabierać porcje ciasta, spłaszczać, na środek nakładać farsz i sklejać, tworząc podłużne kotleciki.
Na patelni rozgrzać olej i usmażyć farszynki z obu stron na złoty kolor na średnim ogniu. Usmażone układać na papierowych ręcznikach, aby wchłonęły nadmiar tłuszczu.


Zdjęcie - Farszynki z mięsem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów