Kopytka

Kopytka
  • SKŁADNIKI :
  • * ugotowane ziemniaki - 1 kg
  • * mąka pszenna - od 150 g - 250 g
  • * mąka ziemniaczana - 2 łyżki
  • * jajko - 1 szt
  • * sól - 1 szczypta

Kopytka , kluski śląskie , leniwe i wszystkie inne dania mączne – jak wiecie uwielbiam! U mnie kopytka , jeszcze za czasów babcinych,  jadło się odsmażane z masełkiem i cukrem. Zawsze z przyjemnością sięgałam po dokładkę.

Sekretem dobrych kopytek są ziemniaki – nie mogą być wodniste i kleiste. Im krócej wyrabiane po wymieszaniu , tym lepiej – są wtedy zdecydowanie bardziej miękkie i delikatne. Zarabiać powinniśmy zamkniętymi dłońmi , a nie pomiędzy palcami – to takie sekrety babcine , które od lat stosuję w moim domu.

Zawsze się udają!

 Zdjęcie - Kopytka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :

Ziemniaki gotujemy ( musimy ugotować ich więcej , tak by po obraniu był 1 kg ).

Odcedzamy, a następnie przekładamy do wystygnięcia.

Lekko ciepłe przeciskamy przez praskę.

Potem całość zostawiamy do całkowitego przestygnięcia.

Dodajemy jajko , szczyptę soli , mąkę ziemniaczaną i połowę mąki pszennej.

Wyrabiamy ciasto , tak by odchodziło od ręki – co jakiś czas dodajemy resztę mąki pszennej.

Ilość jaką zużyjemy zależy od gatunku ziemniaków.

Nie dodajmy zbyt dużo , ponieważ kopytka wyjdą twarde!

Wyrobione dzielimy na 4-5 części i tworzymy wałki.

Kroimy na kopytka / pod skosem.

Wrzucamy do gotującej się , lekko osolonej wody i gotujemy 3-4 minuty od momentu wypłynięcia.

Podajemy np. z masełkiem i cukrem.

Smacznego!

Zdjęcie - Kopytka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Kategorie przepisów