Kopytka

  • SKŁADNIKI :
  • * ugotowane ziemniaki - 1 kg
  • * mąka pszenna - od 150 g - 250 g
  • * mąka ziemniaczana - 2 łyżki
  • * jajko - 1 szt
  • * sól - 1 szczypta

Kopytka , kluski śląskie , leniwe i wszystkie inne dania mączne – jak wiecie uwielbiam! U mnie kopytka , jeszcze za czasów babcinych,  jadło się odsmażane z masełkiem i cukrem. Zawsze z przyjemnością sięgałam po dokładkę.

Sekretem dobrych kopytek są ziemniaki – nie mogą być wodniste i kleiste. Im krócej wyrabiane po wymieszaniu , tym lepiej – są wtedy zdecydowanie bardziej miękkie i delikatne. Zarabiać powinniśmy zamkniętymi dłońmi , a nie pomiędzy palcami – to takie sekrety babcine , które od lat stosuję w moim domu.

Zawsze się udają!

 Zdjęcie - Kopytka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :

Ziemniaki gotujemy ( musimy ugotować ich więcej , tak by po obraniu był 1 kg ).

Odcedzamy, a następnie przekładamy do wystygnięcia.

Lekko ciepłe przeciskamy przez praskę.

Potem całość zostawiamy do całkowitego przestygnięcia.

Dodajemy jajko , szczyptę soli , mąkę ziemniaczaną i połowę mąki pszennej.

Wyrabiamy ciasto , tak by odchodziło od ręki – co jakiś czas dodajemy resztę mąki pszennej.

Ilość jaką zużyjemy zależy od gatunku ziemniaków.

Nie dodajmy zbyt dużo , ponieważ kopytka wyjdą twarde!

Wyrobione dzielimy na 4-5 części i tworzymy wałki.

Kroimy na kopytka / pod skosem.

Wrzucamy do gotującej się , lekko osolonej wody i gotujemy 3-4 minuty od momentu wypłynięcia.

Podajemy np. z masełkiem i cukrem.

Smacznego!

Zdjęcie - Kopytka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Przepisy z tych kategorii

Pierogi z soczewicą i marchewką
1

Pierogi z soczewicą i marchewk…

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Pierogi z kaszą gryczaną i serem
2

Pierogi z kaszą gryczaną i ser…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Pierogi z burakiem, gorgonzolą  i włoskimi orzechami
1

Pierogi z burakiem, gorgonzolą…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Uszka z grzybami z omastą czosnkowo-ziołową

Uszka z grzybami z omastą czos…

Kujawski Kujawski
Gwiazdka z Kujawskim

Pierogi z nadzieniem z kaszy gryczanej, szpinaku i fety
2

Pierogi z nadzieniem z kaszy g…

figmara figmara
figowe smaki

Pierogi z mięsem
2

Pierogi z mięsem

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Przepisy z tych kategorii

Pieczone młode ziemniaki
1

Pieczone młode ziemniaki

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Ziemniaki zapiekane w śmietanie
2

Ziemniaki zapiekane w śmietani…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Talarki ziemniaczane z piekarnika
3

Talarki ziemniaczane z piekarn…

Beti Beti
kruche babeczki

Pieczone bataty ze szparagami i ciecierzycą
1

Pieczone bataty ze szparagami…

food² food²
Food Square

Kluski ziemniaczane nadziewane
1

Kluski ziemniaczane nadziewane

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Kluski śląskie

Kluski śląskie

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy