Pyszny, kremowy sernik z jagodami na zimno, idealny na upalne dni. Sernik ma bardzą kremową i raczej "luźną" konsystencję, dlatego potrzebuje stałego przechowywania w lodówce. Myślę, że wspaniale by wypadł w formie małych serniczków w szklankach lub pucharkach. Zróbcie go koniecznie póki nie skończy się sezon na jagody! Polecam :-)
Kopytka z bobu, które są przepyszne. Dodałam do nich polski koperek i włoski Pecorino, na koniec polałam masłem. Według mnie wszystko się tutaj idealnie łączy. Świetnie pasują jako element obiadu lub samodzielne danie, choć ja wolę tę drugą opcję:)
Najchętniej wrzucam leśne owoce do ciast drożdżowych, nie wiem dlaczego ale to połączenie smakuje mi najbardziej. Kawałek tego rustykalnego strudla, kubek zimnego mleka, hamak w cieniu dębu, widok zachodzącego słońca i dobra książka to dla mnie scenariusz idealny...
Czasem mam ochotę na coś konkretnego, smacznego i bez żadnych udziwnień. Tak właśnie powstała ta sałatka makaronowa z brokułami, pomidorami i jajkiem. Wyciągnęłam z szafki makaron orzo, wyglądający jak ryż, dodałam kilka składników, które akurat miałam w lodówce i doprawiłam lekko do smaku. Dla mnie rewelacja!
W swoich zasobach „przepisowych” znalazłam przepis na delikatne ciasto z jabłkami. Nie jest skomplikowane a efekt końcowy wspaniały. Aromatyczny, delikatny puszek z jabłkami, wprost rozpływający się w ustach. Pycha!
Dzisiaj dla Was cytrynowo - malinowe semifreddo, czyli włoski deser mrożony. Byłam zaskoczona, że wyjdzie taki wspaniały i orzeźwiający deser. Nie za słodki, bardzo cytrynowy, no po prostu idealny! :-) Jeśli lubicie takie nie za słodkie, kwaśne desery to polecam Wam bardzo!
Jest to kolejne z tych szybkich i łatwych ciast (...). Tym razem z jagodami i porzeczkami. Dodałam tutaj migdały oraz pestki słonecznika. Troszeczkę cynamonu i na koniec cukier puder - najlepsze ciasto w środku lata mamy gotowe!
Dzisiaj wersja odchudzona, bo żółty, kaloryczny ser zastąpiła marchewka, a dodatek sporej ilości zielonego oregano dodal im śródziemnomorskiego, wakacyjnego charakteru.
Ciasto m o c n o cytrynowe. Wilgotne, z dużą ilością kwaśno - słodkiego lukru. Bardzo, bardzo proste do zrobienia. Z kubkiem herbaty. I dobrą książką. Na parapecie. Oddycham zapachem deszczu.
.Dzisiejszego giganta pokroilam w grube plastry i nadzialam risotto z kurkami.Nadziewane krazki cukiniowe podalam z jogurtowym dipem mietowym.Danie nie tylko wygladalo imponujaco,smakowalo rowniez rewelacyjnie.