Napój z zielonej herbaty
Nie wiem jak Wy, ale ja bardzo lubię zieloną herbatę. W zasadzie pijemy ją codziennie, to nasz mały rytuał. Tego, kto nie może się przekonać do smaku zielonej herbaty, namawiam do spróbowania herbaty z dodatkami, np. z opuncją, maliną czy bławatkiem. Zielona herbata często nam nie smakuje, ponieważ zaparzamy ją zbyt długo i zalewamy wodą o zbyt wysokiej temperaturze, a to wydobywa z liści gorzki smak. Do sporządzenia filiżanki napoju, wystarczy jedna łyżeczka herbaty. Zieloną herbatę zalewamy wodą o temp. 80- 90 stopni i parzymy ok. 3 min. Smakosze zielonej herbaty, pierwszy napar wylewają i delektują się aromatem drugiego naparu, który w pełni wydobywa z liści cenne składniki.
Ponieważ temperatury za oknem nie zachęcają do picia ciepłych naparów, przygotowałam herbatę na zimno z lodem, imbirem i cytryną. Polecam :-)
Składniki
- 2 filiżanki mocnej, świeżo zaparzonej zielonej herbaty
- sok z jednej pomarańczy
- szczypta imbiru
- jedna cytryna lub limonka, pokrojone na plasterki
- cukier brązowy wg. uznania
- garść liści mięty lub melisy
- kostki lodu