Placki z cukinii i oregano
Mega proste,mega szybkie i po prostu pyszne placuszki z cukinii.Zajadamy sie nimi kazdego lata.Wersja bardziej chrupiaca,jednoczesnie bardziej kaloryczna,bo z dodatkiem zoltego sera zachwycala nas przez lata,:tutaj.Dzisiaj wersja odchudzona,bo zolty,kaloryczny ser zastapila marchewka,a dodatek sporej ilosci zielonego oregano dodal im srodziemnomorskiego,wakacyjnego charakteru.Pyszne ,cieple prosto z patelni i jako mala przegryzka jedzone na zimno.Z salatka z pomidorow stanowia swietne letnie danie obiadowe.Idealnie smakuja z ketchupem lub sosem pomidorowym.
Skladniki:
1 duza lub 3 male cukinie
2 jajka
4 lyzki maki orkiszowej
2 marchewki
1 cebula
1 lyzeczka proszku do pieczenia
sol,pieprz
5-6 galazek oregano
olej do smazenia
Wykonanie:
- obciac pietki z cukinii.Duza cukinie przekroic na pol i lyzka wydrazyc gabczasty miazsz z pestkami.Nigdy cukinii nie obieraj ze skorki,bo wlasnie w tej czesci cukinia kryje cale mnostwo skarbow dla naszego zdrowia.Zetrzec cukinie na grubych oczkach tarki,wymieszac z plaska lyzka soli i odstawic ,by puscila sok.Odcisnac nadmiar wody
- obrac,zetrzec na grubych oczkach tarki marchew i obrana cebule.Posiekac oregano
- polaczyc odcisnieta cukinie, starta marchewke i cebule,dodac jaja,make,ziola,sol i pieprz.Wymieszac
- ukladac malymi porcjami na rozgrzanej patelni i smazyc z obu stron na rumiano.Odkladac na talerz wylozony papierowym recznikiem,by odsaczyc nadniar tluszczu
- podawac z ulubionymi dodatkami