Ciasto cytrynowe
Ciasto m o c n o cytrynowe. Wilgotne, z dużą ilością kwaśno - słodkiego lukru.
Bardzo, bardzo proste do zrobienia. Z kubkiem herbaty. I dobrą książką. Na parapecie. Oddycham zapachem deszczu.
Cóż więcej?
Ciasto cytrynowe /źródło - przepis Majanki/
3 duże jajka
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru
3/4 (150 g) kostki masła
2 duże łyżki gęstego jogurtu lub śmietany
sok wyciśnięty z jednej cytryny
skórka otarta z dwóch cytryn
Na lukier cytrynowy:
sok z dwóch cytryn
1 szklanka cukru pudru
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, miękkie masło, jogurt oraz sok i skórkę cytrynową. Ucieramy mikserem na gładką masę.
Piekarnik nagrzewamy do 170 st C.
Wylewamy masę do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok 35 - 40 min, do suchego patyczka. Studzimy.
W międzyczasie przygotowujemy lukier - mieszamy cukier puder z sokiem z cytryny. W razie potrzeby dodajemy więcej cukru / soku, żeby uzyskać odpowiednią konsystencję.
Ciepłe jeszcze ciasto głęboko nakłuwamy patyczkiem, polewamy cukrem.
Smacznego!
Lemon cake. /source - this receipe/
3 large eggs 1 and 1/2 cup flour 1 teaspoon baking powder 3/4 cup sugar 150 g soft butter 2 large spoons of thick yogurt or sour cream juice of one lemon zest from two lemons
For lemon frosting:
juice of two lemons 1 cup caster (superfine) sugar
Whip eggs with sugar until fluffy, add flour mixed with baking powder, soft butter, yogurt, lemon juice and lemon zest. Whipe until the mixture is smooth.
Preheat oven to 170 C degrees.
Pour mixture into the mould lined with baking paper. Bake for about 35 - 40 minutes, put aside to cool down.
In the meantime, prepare the icing - mix powdered sugar with lemon juice. If needed, add more sugar / juice to achieve the right consistency.
Puncture still warm cake with the stick, pour over the lemon icing.