Prosty deser z papierówek czyli jemy polskie jabłka
Ostatnio internauci skrzyknęli się w słusznej sprawie rozpropagowując akcję jedzenia polskich jabłek. Akcja skądinąd słuszna, szkoda tylko,że sprowokowana takimi wydarzeniami politycznymi ;-(
Podstawę mojego dzisiejszego przepisu stanowią właśnie jabłka - tym razem papierówki, do tego odrobinę miodu, jogurt naturalny i cukier cynamonowy. Proste, tanie danie, łatwe do przygotowania, a bardzo smaczne. Ładnie zaprezentowane nadaje się na letnie przyjęcia. Smacznego.
Składniki na 4 porcje:
1 kg jabłek,
2 łyżki miodu ( ja daję wielokwiatowy),
duży kubek jogurtu naturalnego, greckiego lub serka kremowego,
3 łyżki cukru,
3 łyżeczki mielonego cynamonu.
Przygotowanie:
Jabłka obieramy i pozbawiamy gniazd nasiennych. Wrzucamy do rondla z łyżka wody i umieszczamy na ogniu. Dusimy, aż do rozpadnięcia się jabłek, dodajemy miód i jeszcze chwilę dusimy, uważając, żeby nie przypalić jabłek. Studzimy jabłka. W tym czasie ucieramy cukier z cynamonem. W wysokich szklankach układamy warstwami jabłka z miodem i jogurt. Ostatnia warstwę posypujemy cukrem cynamonowym.