Pyszne ciasto z migdałami oraz jagodami i czerwonymi porzeczkami
Jest to kolejne z tych szybkich i łatwych ciast (tutaj jedna z jego wersji:). Tym razem z jagodami i porzeczkami. Dodałam tutaj migdały oraz pestki słonecznika. Troszeczkę cynamonu i na koniec cukier puder - najlepsze ciasto w środku lata mamy gotowe!
Ciasto z migdałami oraz jagodami i czerwonymi porzeczkami
/tortownica około 21 cm/
280g mąki pszennej
150g masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
50g pestek słonecznika
50g płatków migdałów
1/2 łyżeczki cynamonu
150g zwykłego cukru
2 jajka
150g jagód
150g czerwonych porzeczek
pół szklanki frużeliny porzeczkowej
cukier puder
Blachę wyłożyć papierem.
Do miski wsypać mąkę, dodać masło, proszek do pieczenia, pestki i płatki migdałów, cynamon oraz cukier. Wymieszać łyżką lub mikserem. Wbić jajka i ponownie bardzo dokładnie wymieszać. Połowę masy wyłożyć na blachę i dokładnie docisnąć do dna. Posmarować je delikatnie frużeliną i wyłożyć jagody oraz porzeczki. Lekko oprószyć pozostałym ciastem. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 60 minut, do suchego patyczka.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Smacznego!