Delikatne ciasto z jabłkami i cynamonem

Delikatne ciasto z jabłkami i cynamonem

Temperatura nie sprzyja, żeby cokolwiek gotować a tym bardziej piec. Jednak musiałam się zmobilizować i zrobić coś z jajkami, ponieważ kończył się ich termin przydatności. W swoich zasobach „przepisowych” znalazłam przepis na delikatne ciasto z jabłkami. Nie jest skomplikowane a efekt końcowy wspaniały. Aromatyczny, delikatny puszek z jabłkami, wprost rozpływający się w ustach. Pycha! Z podanego przepisu wyszła mi średniej wielkości blacha ciasta.
Zdjęcie - Delikatne ciasto z jabłkami i cynamonem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki:

2,5 szklanki maki pszennej

7 jajek

210 g masła lub margaryny,rozpuszczonego i schłodzonego

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 i 1/3 szklanki cukru

Łyżeczka olejku waniliowego

2 łyżeczki cynamonu

5 – 6 jabłek pokrojonych w większe cząstki. 

Zdjęcie - Delikatne ciasto z jabłkami i cynamonem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Sposób wykonania: Oddzielić białka od żółtek i ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier cały czas miksując. Gdy piana będzie sztywna i lśniąca dodać stopniowo po jednym żółtku. Gdy wszystkie składniki będą już dobrze połączone dodać rozpuszczone i schłodzone masło, olejek i mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Wszystkie składniki jeszcze chwile zmiksować. Jabłka obrać i pokroić w większe cząstki, posypać cynamonem i wymieszać delikatnie z ciastem. Blachę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą, przełożyć ciasto i wyrównać. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 45 – 50 minut w temperaturze 180 stopni C. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem, czy ciasto się upiekło. Po wystudzeniu można posypać wierzch cukrem pudrem. Smacznego :-)

Kategorie przepisów