Kopytka z bobu z Pecorino i koperkiem

Kopytka z bobu z Pecorino i koperkiem

Zdjęcie - Kopytka z bobu z Pecorino i koperkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Kopytka z bobu, które są przepyszne. Dodałam do nich polski koperek i włoski Pecorino, na koniec polałam masłem. Według mnie wszystko się tutaj idealnie łączy. Świetnie pasują jako element obiadu lub samodzielne danie, choć ja wolę tę drugą opcję:) Polecam!

Zdjęcie - Kopytka z bobu z Pecorino i koperkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Kopytka z bobu z Pecorino i koperkiem
1kg bobu, około 1 szklanka mąki pszennej, 2 jajka, 1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu, 1/3 szklanki posiekanego świeżego koperku, 
starty ser Pecorino, masło, świeży koperek

Ugotować bób przez około 30 minut. Ostudzić i obrać. Dokładnie rozgnieść, np. tłuczkiem do ziemniaków. Dodać jajka, koperek oraz sól i pieprz. Dodawać stopniowo mąkę (mieszając w mikserze lub łyżką). Jeśli jest taka potrzeba powyrabiać przez chwilę ciasto. Podsypując mąką formować z niego wałeczki, następnie kroić na kopytka około 2 cm. Gotować w osolonej wodzie do wypłynięcia (około 30 sekund). Podawać polane masłem, posypane Pecorino oraz koperkiem. Smacznego!

Kategorie przepisów