Jagodowy sernik z białą czekoladą na zimno
Pyszny, kremowy sernik z jagodami na zimno, idealny na upalne dni. Sernik ma bardzą kremową i raczej "luźną" konsystencję, dlatego potrzebuje stałego przechowywania w lodówce. Myślę, że wspaniale by wypadł w formie małych serniczków w szklankach lub pucharkach. Zróbcie go koniecznie póki nie skończy się sezon na jagody! Polecam :-)
Uwaga: Poniższe składniki są na tortownicę o średnicy ok. 20cm. Ja go przygotowałam w formie o śr. 16cm z tych samych proporcji, jeśli też chcecie zrobić go w takiej formie to polecam spód zrobić z połowy składników, a resztę według normalnych proporcji.
Składniki na spód:
- 200g ciastek zbożowych/herbatników ( ja użyłam kruchych ciastek kakaowych)
- 100g rozpuszczonego masła
- solidna szczypta soli
Składniki na masę serową:
- 200g białej czekolady (w oryginalnym przepisie było 400g, ale według mnie wystarczy 200g)
- 250g serka typu philadelphia
- 250ml śmietany 36%
- 250g mascarpone
- ok. 300g umytych i wysuszonych jagód