Strucla jagodowo-serowa
Jak jadacie jagody? Jako dziecko nawlekałam je, niczym koraliki, na długie, sztywne źdźbła trawy. Dzisiaj najczęściej znikają w miseczce w towarzystwie musli i jogurtu, ale chętni też używam ich w różnych wypiekach. Najchętniej wrzucam leśne owoce do ciast drożdżowych, nie wiem dlaczego ale to połączenie smakuje mi najbardziej. Kawałek tego rustykalnego strudla, kubek zimnego mleka, hamak w cieniu dębu, widok zachodzącego słońca i dobra książka to dla mnie scenariusz idealny.....pozostaje tylko żałować, że
Składniki Czas przygotowania: 2,5 h wyrastanie + 4 min pieczenie
Ciasto
130 ml letniego mleka
1 czubata łyżeczka suchych drożdży
1 łyżka cukru
100 g masła
425 g mąki pszennej
80 g cukru
1 jajko
Nadzienie
150 g twarogu półtłustego mielonego
40 g cukru pudru
50 ml śmietanki 30%
1 łyżeczka pasty waniliowej
żółtko
150-200 g jagód
Dodatkowo
żółtko do posmarowania cukier puder
Przygotowanie:
1. Ciasto - mleko, drożdże i 1 łyżkę cukru mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce aż mieszanina się spieni 2. W rondelku rozpuszczamy masło, odstawiamy do przestudzenia 3. W misce miksera mieszamy mąkę, masło, resztę cukru, zaczyn drożdżowy oraz jajko, mieszamy aż ciasto stanie się gładkie i elastyczne
4. Miskę nakrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 2 godziny
5. Nadzienie - ser mieszamy z cukrem, jajkiem, śmietanką i wanilią, jagody przebieramy
6. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na stolnicy na prostokąt o grubości ok 1 cm, przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, nacinamy po lewej i prawej stronie pozostawiając nieprzecięty środek, smarujemy środek serkiem posypujemy jagodami i zakładamy paski jeden na drugi, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na ok 30 minut
7. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, strucle smarujemy roztrzepanym jajkiem z odrobiną wody i wstawiamy do piekarnika na ok 40 minut
Kawałek serowo-jagodowej strucli i kubek mleka - połączenie idealne!