Trochę nietypowa szarlotka. Tarte jabłka rozłożyłam na kruchym spodzie, zalałam budyniem, przygotowanym na soku pomarańczowym, a na wierzch przygotowałam kokosową kruszonkę.
Zdrowa tarta bez cukru, glutenu i laktozy gotowa! Co więcej, by ją zrobić nie trzeba być ani mistrzem cukiernictwa, ani nawet odpalać piekarnika. To banalnie poste ciacho nie tylko wyśmienicie smakuje, ale jest również pełne cennych składników odżywczych. Klasyczny kruchy spód zastąpiłem w tym przepisie amarantusem ekspandowanym i daktylami, malinowy dżem pełen cukru zamieniłem na lekki mus z nasionami chia, zaś białą czekoladę przygotowałem, topiąc blok kokosowy i aromatyzując go wanilią.
Po ubiegłotygodniowym cieście z gruszkami, została mi spora ilość kruchego ciasta. Postanowiłam wykorzystać je do przeuroczych babeczek z masą budyniową i owocami.
Śliwek zatrzęsienie teraz wszędzie, więc korzystajmy ile się da! Bardzo je lubię i dodaję do dań słodkich jak i do słonych, są bardzo uniwersalne. Tym razem proponuję je w wersji słodkiej w postaci szybkiej tarty na cieście kruchym, duszone w słodkim winnym syropie i zapieczone pod słodką owsiano-migdałową kruszonką na oleju.
To już ostatni dzwonek na zrobienie pysznego ciasta ze śliwkami. Nie idźcie dziś na łatwiznę i sięgnijcie po bardziej wymagający przepis. Wymagający, nie zawsze oznacza trudny, ale zawsze oznacza - "coś pysznego".
Krucha tarta wypełniona jest nadzieniem migdałowym frangipane. Brzmi "trudno" ? Bez obaw, to tylko utarte z cukrem masło, połączone z jajami, mielonymi migdałami i odrobiną mąki. W połączeniu z jabłkami tworzy genialne ciasto.
Ta tarta, to coś pysznego, niezwykłego, tak cudownie słodkiego. Miękki kakaowy spód i kremowy krem o smaku białej czekolady. Całość posypana prażonymi płatkami migdałowymi.
Prezentuję noworoczną wariację na temat Prinzregenttorte, z szampańskim kremem, dodatkowo każda warstwa przełożona została dżemem malinowym w przepisie z którego korzystałam, a u mnie domowym dżemem truskawkowym. Truskawki i szampan to duet doskonały.
Tak nazwał swój przepis Gordon Ramsay w swojej najnowszej książce „Bread Street Kitchen”, więc musiałam go wypróbować! I faktycznie, brownie wyszło absolutnie przepyszne, co więcej jest tak łatwe w przygotowaniu, że nie wymaga nawet użycia miksera:)
Był już co prawda wcześniej sernik gotowany, ale tym razem podam przepis na sernik na miodowych spodach. To receptura mojej Mamy, i to właśnie ciasto było hitem ostatnich świąt Bożego Narodzenia.
Dzisiejsza propozycja to idealna tarta cytrynowa z bezą czyli słynna lemon meringue pie! Ciasto składa się z kruchego, maślanego spodu, kremu cytrynowego czyli dobrze wam znanego lemon curdu i miękkiej, a zarazem chrupiącej bezy na wierzchu. Połączenie idealne :) Gorąco polecam!
Serniczek na spodzie ciasteczkowym ( ciastka owsiane mieszane z pierniczkami), następnie ricotta a w niej mnóstwo pierniczków i mięta, wierzch to serek mascarpone wymieszany z mlekiem, pierniczki, truskawki i mięta. Sernik wyszedł obłędny, mięta i truskawki idealnie pasują do pierniczków
Szybkie, pyszne i bardzo efektowne ciasto bez pieczenia Lion to smakołyk inspirowany popularynym batonikiem, idealny na deser dla wszystkich miłośników słodyczy.
Jako, że dawno nie było nic specjalnego to dziś mam dla Was efektowne i pyszne ciasto, które łączy w sobie orzechowy spód i 2 pyszne kremy oddzielone warstwą herbatników.
Dzisiejsze ciasto pojawiło się już kiedyś na blogu w wersji ze śliwkami. To proste ciasto ucierane, które bez trudu utrzyma nawet sporą warstwę owoców i kruszonki. Jest stabilne i łatwe w wykonaniu, pasują do niego praktycznie każde owoce :)