Niebiańska tarta z migdałami
Ta tarta, to coś pysznego, niezwykłego, tak cudownie słodkiego. Miękki kakaowy spód i kremowy krem o smaku białej czekolady. Całość posypana prażonymi płatkami migdałowymi.
Porcji: forma ∅18cm
Składniki:
Spód:
- 100 g mąki pszennej
- 3 łyżki kakao
- 1/3 szklanki cukru
- 70 g zimnego masła
- 2 łyżki zimnej wody
Zacznij od wymieszania mąki, kakao, i dodania masła. Zacznij rozrabiać palcami mieszankę. Dodaj zimną wodę i wyrabiaj dalej, aż wszystkie składniki ładnie się połączą. Uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na minimum 2 godziny.
Nastaw piekarnik na 180°C.
Rozwałkuj ciasto na cienki placek. Jeśli ciasto jest klejące, to podsyp delikatnie mąką.
Wyłóż foremkę papierem do pieczenia i wyłóż formę rozwałkowanym ciastem. Piecz około 25 minut. Pod koniec pieczenia pilnuj pieczenia, bo łatwo można przypalić spód.
Krem:
- 200 g dobrej jakości białej czekolady
- 100 ml śmietany kremówki 30%
- 50 g masła
- 4 łyżki serka mascarpone
W rondelku doprowadź do wrzenia śmietankę. Ściągnij rondelek z ognia, dodaj pokruszoną czekoladę i masło i odstaw na 2 minutki. Następnie zacznij energicznie mieszać, aż czekolada się rozpuści i wszystkie składniki się połączą, i powstanie gładki krem. Dodaj ser i ponownie wymieszaj. Wyłóż krem na upieczony spód i umieść foremkę w lodówce. Najlepiej na całą noc.
Dekoracja:
- garść migdałów
lub
- garść malin
Garść migdałów upraż na suchej patelni i udekoruj nimi tartę.