Niebiańska tarta z migdałami

Niebiańska tarta z migdałami

Ta tarta, to coś pysznego, niezwykłego, tak cudownie słodkiego. Miękki kakaowy spód i kremowy krem o smaku białej czekolady. Całość posypana prażonymi płatkami migdałowymi.

Zdjęcie - Niebiańska tarta z migdałami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Niebiańska tarta z migdałami

Porcji: forma ∅18cm

Składniki:

Spód:

  • 100 g mąki pszennej
  • 3 łyżki kakao
  • 1/3 szklanki cukru
  • 70 g zimnego masła
  • 2 łyżki zimnej wody

Zacznij od wymieszania mąki, kakao, i dodania masła. Zacznij rozrabiać palcami mieszankę. Dodaj zimną wodę i wyrabiaj dalej, aż wszystkie składniki ładnie się połączą. Uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na minimum 2 godziny.

Nastaw piekarnik na 180°C.

Rozwałkuj ciasto na cienki placek. Jeśli ciasto jest klejące, to podsyp delikatnie mąką.

Wyłóż foremkę papierem do pieczenia i wyłóż formę rozwałkowanym ciastem. Piecz około 25 minut. Pod koniec pieczenia pilnuj pieczenia, bo łatwo można przypalić spód.

Krem:

  • 200 g dobrej jakości białej czekolady
  • 100 ml śmietany kremówki 30%
  • 50 g masła
  • 4 łyżki serka mascarpone

W rondelku doprowadź do wrzenia śmietankę. Ściągnij rondelek z ognia, dodaj pokruszoną czekoladę i masło i odstaw na 2 minutki. Następnie zacznij energicznie mieszać, aż czekolada się rozpuści i wszystkie składniki się połączą, i powstanie gładki krem. Dodaj ser i ponownie wymieszaj. Wyłóż krem na upieczony spód i umieść foremkę w lodówce. Najlepiej na całą noc.

Dekoracja:

  • garść migdałów

lub

  • garść malin

Garść migdałów upraż na suchej patelni i udekoruj nimi tartę.

Zdjęcie - Niebiańska tarta z migdałami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Niebiańska tarta z migdałami

Zdjęcie - Niebiańska tarta z migdałami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Niebiańska tarta z migdałami

Zdjęcie - Niebiańska tarta z migdałami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Niebiańska tarta z migdałami

Kategorie przepisów