Sernik gotowany na miodowych ciastach
Był już co prawda wcześniej sernik gotowany, ale tym razem podam przepis na sernik na miodowych spodach. To receptura mojej Mamy, i to właśnie ciasto było hitem ostatnich świąt Bożego Narodzenia. Rozeszło się migiem, ale wcale się nie dziwię, bo pięknie pachnące, wilgotne i naprawdę pyszne ciasto przekładane. Może zagościć na stole nie tylko w świątecznym czasie.
Ostatnio też robiłam podobne ciasto, bo przekładane masą budyniową, ale moim zdaniem to jest o niebo lepsze.
Także szczerze Was zachęcam do wypróbowania tego przepisu.
Porcji: duża blaszka 25 x 33 cm
Ciasto miodowe:
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 2 jajka
- 2 łyżki mleka
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżka ekstraktu z wanilli
- 3 łyżki miodu
- 200 g masła
- szczypta soli
Nastaw piekarnik na 180°C.
Wszystkie składniki umieść w misie i rękoma wyrób ciasto. Jeśli jest zbyt klejące dosyp trochę mąki.
Po wyrobieniu ciasta podziel je na 3 części.
Każdą lekko rozwałkuj na placek i wyłóż nim blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz każdą część około 10 minut lub do wyciągnięcia suchego patyczka.
Masa serowa:
- 1 kg sera twarogowego, trzykrotnie mielonego/ sernikowego
- 5 jajek
- 200 g masła
- 1 budyń waniliowy
- 1 szklanka mleka
Wszystkie składniki umieść w większym garnku i podgrzewając masę doprowadź ją do wrzenia. Gotuj jeszcze około 5 minut. Masę należy mieszać co jakiś czas, aby masa się nie przypaliła.
Gorącą masą przełóż upieczone płaty ciasta. Przykryj ciasto ściereczką i odstaw w chłodne miejsce.
Po wystygnięciu warto polać ciasto polewą czekoladową.
Polewa Czekoladowa:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka cukru pudru
Wszystkie składniki umieść w rondelku i podgrzewaj na małym ogniu do rozpuszczenia się masła i czekolady. Wymieszaj i polej polewą ciasto.
Sernik najlepiej smakuje na drugi dzień, kiedy to wszystkie smaki połączą się, a ciasto miodowe ładnie zmięknie.
SMACZNEGO
Marta M