Ciasto Lion bez pieczenia
Szybkie, pyszne i bardzo efektowne ciasto bez pieczenia Lion to smakołyk inspirowany popularynym batonikiem, idealny na deser dla wszystkich miłośników słodyczy.
Rozpływający się w ustach kajmak z preparowanym ryżem oraz chrupiącymi orzeszkami a do tego krem ze śmietany i serka mascarpone tworzą idealną kompozycję smakową.
składniki na formę 22 na 28 cm
250 g herbatników
500 g masy kajmakowej
150 g orzeszków ziemnych smażonych i solonych
100 g ryżu preparowanego
masa serowa
350 g śmietany 30%
500 g serka mascarpone
3 łyżki cukru pudru
2 opakowania śmietan – fixu
- przepis
Orzeszki ziemne dość drobno siekamy.
Masę kajmakową ( można ją lekko podgrzać ) przekładamy do miski, dodajemy ryż preparowany oraz połowę posiekanych orzeszków i wszystko dokładnie ze sobą łączymy.
Na dnie formy wyłożonej folią aluminiową lub papierem do pieczenia układamy pierwszą warstwę herbatników. Na ciastkach starannie rozprowadzamy masę z kajmaku, ryżu dmuchanego oraz orzechów, delikatnie dociskając łyżką. Kolejną warstwę ciasta stanowią równo ułożone herbatniki.
masa serowa
Do wysokiej miski wlewamy schłodzoną śmietanę i ubijamy ją ale niezbyt sztywno, stopniowo wsypujemy cukier puder oraz śmietan fixy. Do ubitej śmietany dodajemy partiami serek mascarpone i jeszcze chwilę wszystko miksujemy.
Tak przygotowany krem przekładamy na ciastka i dokładnie go rozsmarowujemy.
Wierzch ciasta posypujemy pozostałymi orzechami. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc.