Mocno pierniczkowy sernik z ricotty z nutą mięty
Jeszcze mam dzisiaj os słodkiego. Serniczek na spodzie ciasteczkowym ( ciastka owsiane mieszane z pierniczkami), następnie ricotta a w niej mnóstwo pierniczków i mięta, wierzch to serek mascarpone wymieszany z mlekiem, pierniczki, truskawki i mięta. Sernik wyszedł obłędny, mięta i truskawki idealnie pasują do pierniczków. Moi Panowie jak wczoraj zasiedli to od razu zjedli połowę :-) Polecam Wam go bardzo :-)
Tortownica 23 cm
Składniki spód:
- 180 g pierniczków serc toruńskich
- 120 g ciasteczek owsianych
- 120 g roztopionego masła
Masa serowo - pierniczkowa:
- 750 g serka ricotta
- 1 opakowanie 120 g pierniczków serc toruńskich
- 4 jajka L
- 2 kopiate łyżki mąki ziemniaczanej
- 6 łyżek cukru pudru
- 10 listków mięty
Wierzch:
- 125 g mascarpone
- 6 łyżek mleka 2%
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 4 sztuki pierniczków serc toruńskich
- świeże truskawki
- listki mięty
1. Masło roztapiamy, studzimy. W blenderze kielichowym blendujemy ciasteczka i pierniczki na miał. Zblendowane ciasteczka przekładamy do miski, dodajemy roztopione masło i zagniatamy ręcznie.
2. Tortownicę (spód) wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasteczka wymieszane z masłek, ugniatany rekami i wstawiamy do lodówki (ja zostawiam na czas w którym przygotuję masę serową)
3. Piekarnik nagrzewamy na 180 stopni. Do misy miksera wbijamy całe jajka, dodajemy cukier i miksujemy na najwyższych obrotach około 10 minut. Ma powstać jasna puszysta masa. Dodajemy do niej mąkę, miksujemy na mniejszych obrotach. Pierniczki kroimy w drobną kostkę, miętę jak najdrobniej się da. Po mące do masy dodajemy serki ricotta, miksujemy, żeby składniki nam się połączyły, następnie dodajemy miętę i pokrojone pierniczki. Całość mieszamy delikatnie drewnianą łyżką. masę przekładamy na wcześniej przygotowany ciasteczkowy spód. Górę wyrównujemy. Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez godzinę (funkcja dół). Po godzinie zmieniamy na funkcja (góra - dół) i pieczemy jeszcze 10 minut. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
4. Do miseczki dajemy serek mascarpone, mleko i cukier. Mieszamy łyżka, do momentu, aż serek ładnie połączy się z mlekiem (będzie po prostu bardziej puszysty). Tak przygotowaną masę wykładamy na górę naszego przestudzonego sernika. Na masę dajemy pokrojone w drobną kostkę 4 pierniki serca, pomiędzy pierniczki dajemy połówki truskawek i listki mięty. Możemy zabierać się do jedzenia :-) Smacznego :-))
Przepis bierze udział w konkursie Przepis na Kopernika:
konkurs.kopernik.com.pl
#przepisnakopernika