Tartaletki z kremem budyniowym i owocami
Po ubiegłotygodniowym cieście z gruszkami, została mi spora ilość kruchego ciasta. Postanowiłam wykorzystać je do przeuroczych babeczek z masą budyniową i owocami.
Składniki na kruche ciasto:
- 300 g mąki
- 200 g zimnego masła
- 100 g cukru pudru
- 2 żółtka
- 1 jajko
- szczypta soli
- 2 szklanki mleka 3,2%
- 1 budyń śmietankowy
- 3 łyżki mąki pszennej
- 6 łyżek cukru
- 250 g miękkiego masła (82% tłuszczu)
- 1 żółtko
- duża puszka brzoskwiń w zalewie
- dowolne miękkie owoce (truskawki, maliny, jeżyny, jagody)
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180ºC. Spody babeczek piec do momentu zrumienienia brzegów przez około 20-25 minut. Dodatkowo można po wysypaniu grochu ze środków babeczek, wstawić je jeszcze na 2-3 minuty, aby dopiekły się wnętrza. Następnie wszystko wyjąć i wystudzić.
Teraz czas na masę budyniową. Z 2 szklanek mleka, odlać 3/4 szklanki i wymieszać w niej dokładnie mąkę z budyniem. Resztę mleka zagotować z cukrem. Do gotującego się mleka wlać mieszankę i zagotować gęsty budyń, cały czas mieszając. Garnek zdjąć z ognia i odstawić do całkowitego ostudzenia. Masło zmiksować razem z żółtkiem na jasną, puszystą masę (fot.2). Ciągle miksując stopniowo dodawać po łyżce budyniu. Na spód każdej babeczki włożyć trochę kremu budyniowego (fot.3). Wyrównać.
Udekorować dowolnymi owocami.
Wierzch babeczek polać delikatnym kisielem przygotowanym z soku brzoskwiniowego i mąki ziemniaczanej (fot.4). Z puszki brzoskwiń odlać 1 szklankę soku. Przelać do rondelka 4/5 tej ilości. Zagotować. 2 niezbyt czubate łyżki mąki ziemniaczanej, wymieszać z pozostałą 1/5 częścią soku. Dokładnie żeby nie było grudek. Kiedy sok się zagotuje dodać naszą pastę mączną, zmniejszyć ogień i gotować (ciągle mieszając) do momentu, aż sok będzie przypominał delikatny, prawie przeźroczysty kisiel.
drukuj przepis