Sernik kokosowy z borówkami

Sernik kokosowy z borówkami

Marzył nam się od kilku dni. Pulchny, delikatny i kremowy… Ciężki i jednocześnie najlżejszy, jaki można sobie wyobrazić. Koniecznie z owocami, bo póki trwa lato trzeba się nimi nacieszyć. Nacieszyć tak naprawdę, w pełni – ubrudzić się na fioletowo i zachować smak na całą zimę.

I w zasadzie sernik pozostałby w sferze marzeń, gdyby nie propozycja… kupienia kawałka sklepie… I w tym momencie się przebudziłam… Czas zejść na ziemię, zebrać się w garść i wrócić do kuchni zgodnie z własnymi zasadami i zamówieniami tych najbliższych.

I tak oto powstał on – ten pulchny, delikatny i kremowy – ciężki i lekki zarazem. Sernik kokosowy z  borówkami, bo udało nam się nie zjeść wszystkich prosto z krzaka. Dodatek wiórków kokosowych sprawia, że sernik wydaje się bardzo puszysty, mimo, że w istocie taki nie jest, bo być nie może, a dzięki temu, że upiekłam go bez podstawy z kruchego ciasta, czy też herbatników, zyskał jeszcze bardziej na delikatności, a jego przygotowanie zajmuje zaledwie kilka chwil. Tak… Mogę z czystym sumieniem przyznać, że ten sernik to najłatwiejszy i najszybszy sernik na świecie. Dobrze przygotowany nie rośnie i nie opada, a idealnie upieczony nie pęka – ideał!

Zdjęcie - Sernik kokosowy z borówkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

(średnica 20cm)

  • 500g serka mascarpone lub serka śmietankowego
  • 250ml mleczka kokosowego
  • 3 jajka
  • 100g cukru
  • 12g mąki pszennej (1 łyżeczka)
  • 30g skrobi ziemniaczanej (1 pełna łyżka)
  • 90g wiórków kokosowych (1 szklanka)
  • ok 300g borówek
  • 50g cukru trzcinowego

Przygotowanie krok po kroku:

  • Piekarnik rozgrzej do 150°C. Zagotuj wodę.
  • Ser, cukier, mleko kokosowe, jajka krótko zmiksuj na wolnych obrotach robota kuchennego. Tylko do połączenia się składników.
  • Dodaj wiórki kokosowe oraz obie mąki i wymieszaj dokładnie.
  • Masę przelej do okrągłej tortownicy o śr. 20cm (dno wyłożone pergaminem).
  • Do żaroodpornego naczynia wlej gorącą wodę. Sernik wstaw do nagrzanego piekarnika, a pod nim postaw naczynie z gorącą wodą. Piecz przez około 45 minut lub do momentu aż ser się zetnie.
  • Wyłącz piekarnik, a sernik pozostaw w nim co najmniej 30-60 minut lub do ostygnięcia.
  • Borówki zasyp trzcinowym cukrem w niewielkim garnku. Dodaj łyżkę wody i zagotuj. Od razu zdejmij z ognia i wystudź.
  • Wystudzony sernik schłódź.
  • Borówki wyłóż na wystudzony sernik, najlepiej bezpośrednio przed podaniem.

Smacznego!

Zdjęcie - Sernik kokosowy z borówkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Sernik kokosowy z borówkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów