Najlepsze brownie na świecie
Tak nazwał swój przepis Gordon Ramsay w swojej najnowszej książce „Bread Street Kitchen”, więc musiałam go wypróbować! I faktycznie, brownie wyszło absolutnie przepyszne, co więcej jest tak łatwe w przygotowaniu, że nie wymaga nawet użycia miksera:) Nie znam osoby, która nie lubiłaby brownie. Te wychodzą chrupiące na zewnątrz i wilgotne w środku, jednym słowem – idealne. Polecam gorąco dla wszystkich wielbicieli czekolady:)
Scroll down for recipe in English
Najlepsze brownie na świecie(15 -20 kawałków)
Składniki:
- 245 g gorzkiej czekolady, z grubsza posiekanej
- 200 g masła, pokrojonego w kostkę, plus trochę do posmarowania formy
- 175 g drobno zmielonego cukru lub cukru pudru
- 125 g brązowego cukru
- 4 duże jajka, rozbełtane rózgą
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 115 g mąki pszennej
- szczypta soli morskiej
- 100 g gorzkiej czekolady, z grubsza posiekanej (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC. Natłuść masłem i wyłóż papierem do pieczenia formę o wymiarach 30 x 23 cm.
- Umieść czekoladę i masło w żaroodpornej misce na garnku z gotującą się woda (tak by nie dotykała spodem wody) i rozpuść mieszając od czasu do czasu. Możesz też podgrzać miskę z czekoladą i masłem w mikrofalówce (jeżeli wkładasz przykrytą, zostaw szczelinę dla uwalniającej się pary) przez około 3 minuty, mieszając od czasu do czasu.
- Zdejmij miskę z ognia i wmieszaj rózgą cukry, następnie dodaj jajka i ekstrakt waniliowy i wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Wsyp przesianą mąkę, sól i ponownie wymieszaj do uzyskania jednolitego ciasta. Przełóż masę do przygotowanej formy i wyrównaj tak by ciasto miało jednolitą grubość.
- Włóż do piekarnika i piecz przez 35-40 minut, obracając formę w połowie pieczenia.
- Jeżeli dodajesz dodatkową czekoladę, wyjmij ciasto w połowie pieczenia, wsyp posiekaną czekoladę tak by przebiła zapieczoną już skorupkę (ewentualnie dociśnij) i włóż ponownie do piekarnika na resztę czasu.
- Wyjmij brownie z piekarnika i odstaw do ostygnięcia. Następnie pokrój je na kawałki i podawaj. Można je przechowywać w szczelnym pojemniku do tygodnia.
Smacznego!
English version
World’s best brownies(15-20 brownies)
Ingredients:
- 245 g dark chocolate, roughly chopped
- 200 g butter, diced, plus extra for greasing
- 175 g caster sugar
- 125 g brown sugar
- 4 large eggs, lightly beaten
- 2 tsp vanilla extract
- 115 g plain flour
- pinch of sea salt
- 100 g dark chocolate, chopped into small chunks (optional)
Preparation:
- Preheat the oven to 180°C. Grease and line a 30 x 23cm cake tin with baking parchment.
- Put the chocolate and butter into a large heatproof bowl set over a pan of gently simmering water (don’t let the bottom of the bowl touch the water underneath) and leave until melted, stirring occasionally. If you prefer, put the chocolate and butter into a heatproof bowl, cover (leaving a small air gap) and melt in the microwave on high for about 3 minutes, stirring occasionally.
- Remove from the heat and cool the chocolate down by whisking in the sugars using a balloon whisk. Add the eggs and vanilla extract and mix in with a wooden spoon until combined. Sift over the flour and salt and stir again until smooth and combined. Pour into the prepared tin, smoothing the top level.
- Bake for 35–40 minutes, rotating the tin halfway through baking.
- If you are adding the chocolate chunks, take the brownie out of the oven after 20 minutes and vigorously throw the chunks of chocolate at the half-baked brownie so they break the surface. Return to the oven for the remaining cooking time.
- Transfer the brownie to a wire rack and leave it to cool in the tin, then cut into squares before serving. Once cooled, the brownies will keep in an airtight container for up to a week.
Enjoy!