Fit tarta bez pieczenia z musem malinowym i białą czekoladą z kokosa
Czy istnieją słodycze bez wyrzeczeń? Pewnie! Wystarczy odrobina wyobraźni, kilka wartościowych produktów, chwila spędzona w kuchni i voilà! Zdrowa tarta bez cukru, glutenu i laktozy gotowa! Co więcej, by ją zrobić nie trzeba być ani mistrzem cukiernictwa, ani nawet odpalać piekarnika. To banalnie poste ciacho nie tylko wyśmienicie smakuje, ale jest również pełne cennych składników odżywczych. Klasyczny kruchy spód zastąpiłem w tym przepisie amarantusem ekspandowanym i daktylami, malinowy dżem pełen cukru zamieniłem na lekki mus z nasionami chia, zaś białą czekoladę przygotowałem, topiąc blok kokosowy i aromatyzując go wanilią. Ciasto totalnie wymiata! Wypróbujcie koniecznie!
*
SKŁADNIKI
na foremkę o średnicy 20 cm
(8 porcji)
Spód:
- 2 szklanki amarantusa ekspandowanego
- ¾ szklanki daktyli
- 1 łyżka oleju kokosowego
Mus malinowy:
- 350 g malin
- 3 łyżki nasion chia
- 2 łyżeczki erytrytolu
- 200 g bloku kokosowego (100% miąższu z kokosa)
- 1 laska wanilii
- 1 łyżeczka erytrytolu
Dodatkowo:
- maliny do przybrania
Mus malinowy Maliny zmiksuj blenderem na purée. Przelej do rondelka i wsyp nasiona chia oraz erytrytol. Gotuj na małym ogniu, aż masa zgęstnieje, ok. 15-20 minut. Odstaw do przestudzenia, a gotowym musem wyłóż spód, wyrównaj.
Biała czekolada Blok kokosowy podgrzej w rondelku na małym ogniu wraz z przeciętą na pół laską wanilii. Posłódź erytrytolem i wylej na malinowy mus. Wstaw do lodówki na kilka godzin.
*
*