Tarta cytrynowa z bezą (Lemon Meringue Pie)

Zdjęcie - Tarta cytrynowa z bezą (Lemon Meringue Pie) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Dzisiejsza propozycja to idealna tarta cytrynowa z bezą czyli słynna lemon meringue pie! Ciasto składa się z kruchego, maślanego spodu, kremu cytrynowego czyli dobrze wam znanego lemon curdu i miękkiej, a zarazem chrupiącej bezy na wierzchu. Połączenie idealne :) Gorąco polecam!

Składniki na kruche ciasto:


  • 2 szklanki mąki
  • 150g. zimnego masła pokrojonego na małe kawałki
  • 60g. cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 2-6 łyżek zimnej wody

Wykonanie:
Na blat/stolnicę wysypać mąkę i cukier puder. Na mąkę położyć masło i posiekać nożem na malutkie kawałki. Kiedy masło będzie w małych kawałkach obtoczonych w mące, dodajemy resztę składników i krótko zagniatamy ciasto. Wody dodajemy tyle, żeby wszystkie składniki były w stanie się połączyć. Formujemy z ciastka dysk i owijamy go folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 1h.
Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować. Polecam ciasto wałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia, wtedy nie będziemy musieli dosypywać mąki i ciasto nie wyjdzie twarde. Formę na tartę smarujemy masłem i wykładamy rozwałkowane ciasto (bez papieru do pieczenia), odcinamy nadmiar i nakłuwamy widelcem. Wstawiamy do lodówki na godzinę/dwie.
Formę na tartę wyjmujemy z lodówki, przykrywamy papierem do pieczenia i wsypujemy fasolę/groch lub kulki ceramiczne. Pieczemy w 180 stopniach Celsjusza ok. 15 minut, aż boki się zrumienią. Zdejmujemy fasolę wraz z papierem do pieczenia i pieczemy ok. 10-15 minut, aż ciasto się całe delikatnie zrumieni. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia.
Składniki na nadzienie:
  • podwójna porcja lemon curdu - przepis tutaj
Lemon curd najlepiej przygotować wcześniej, aby mógł się schłodzić i zgęstnieć. Gotowy krem wykładamy na przestudzony spód i dokładnie rozsmarowujemy.
Składniki na bezę:
  • 4 białka
  • 150g drobnego cukru
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
Białka ubijamy na sztywno stopniowo dodając cukier - ubijamy tak długo, aż masa będzie bardzo sztywna i lśniąca. Na koniec dodajemy mąkę i chwile miksujemy tylko do wymieszania składników.
Pianę wykładamy na wierzch tarty i pieczemy w 180 stopniach 20-25 minut, aż beza się wyraźnie zarumieni. Wyjmujemy z piekarnika, odstawiamy do wystudzenia, a potem przechowujemy tartę w lodówce. Smacznego! :)

Przepisy z tych kategorii

Sałatka warstwowa z szynką, jajkiem i serem żółtym

Sałatka warstwowa z szynką, ja…

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Ciasto kruche ze śliwkami, bezą i kruszonką
1

Ciasto kruche ze śliwkami, bez…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Pasta z makreli i jajek

Pasta z makreli i jajek

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Ziołowy omlet z grzybami
1

Ziołowy omlet z grzybami

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Sernik bez sera + film
1

Sernik bez sera + film

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

Grzanki z ciecierzycą i jajkiem
1

Grzanki z ciecierzycą i jajkie…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Przepisy z tych kategorii

Cytrynowe babeczki do koszyczka
1

Cytrynowe babeczki do koszyczk…

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Babka z mango i lukrem limonkowym
1

Babka z mango i lukrem limonko…

food² food²
Food Square

Wielkanocne kruche ciasteczka z orange curd
2

Wielkanocne kruche ciasteczka…

food² food²
Food Square

Sos winegret
1

Sos winegret

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Babka z kremem cytrynowym
1

Babka z kremem cytrynowym

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Kremówka z lukrem pomarańczowym

Kremówka z lukrem pomarańczowy…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim