Tarta cytrynowa z bezą (Lemon Meringue Pie)

Zdjęcie - Tarta cytrynowa z bezą (Lemon Meringue Pie) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Dzisiejsza propozycja to idealna tarta cytrynowa z bezą czyli słynna lemon meringue pie! Ciasto składa się z kruchego, maślanego spodu, kremu cytrynowego czyli dobrze wam znanego lemon curdu i miękkiej, a zarazem chrupiącej bezy na wierzchu. Połączenie idealne :) Gorąco polecam!

Składniki na kruche ciasto:


  • 2 szklanki mąki
  • 150g. zimnego masła pokrojonego na małe kawałki
  • 60g. cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 2-6 łyżek zimnej wody

Wykonanie:
Na blat/stolnicę wysypać mąkę i cukier puder. Na mąkę położyć masło i posiekać nożem na malutkie kawałki. Kiedy masło będzie w małych kawałkach obtoczonych w mące, dodajemy resztę składników i krótko zagniatamy ciasto. Wody dodajemy tyle, żeby wszystkie składniki były w stanie się połączyć. Formujemy z ciastka dysk i owijamy go folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 1h.
Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować. Polecam ciasto wałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia, wtedy nie będziemy musieli dosypywać mąki i ciasto nie wyjdzie twarde. Formę na tartę smarujemy masłem i wykładamy rozwałkowane ciasto (bez papieru do pieczenia), odcinamy nadmiar i nakłuwamy widelcem. Wstawiamy do lodówki na godzinę/dwie.
Formę na tartę wyjmujemy z lodówki, przykrywamy papierem do pieczenia i wsypujemy fasolę/groch lub kulki ceramiczne. Pieczemy w 180 stopniach Celsjusza ok. 15 minut, aż boki się zrumienią. Zdejmujemy fasolę wraz z papierem do pieczenia i pieczemy ok. 10-15 minut, aż ciasto się całe delikatnie zrumieni. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia.
Składniki na nadzienie:
  • podwójna porcja lemon curdu - przepis tutaj
Lemon curd najlepiej przygotować wcześniej, aby mógł się schłodzić i zgęstnieć. Gotowy krem wykładamy na przestudzony spód i dokładnie rozsmarowujemy.
Składniki na bezę:
  • 4 białka
  • 150g drobnego cukru
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
Białka ubijamy na sztywno stopniowo dodając cukier - ubijamy tak długo, aż masa będzie bardzo sztywna i lśniąca. Na koniec dodajemy mąkę i chwile miksujemy tylko do wymieszania składników.
Pianę wykładamy na wierzch tarty i pieczemy w 180 stopniach 20-25 minut, aż beza się wyraźnie zarumieni. Wyjmujemy z piekarnika, odstawiamy do wystudzenia, a potem przechowujemy tartę w lodówce. Smacznego! :)

Przepisy z tych kategorii

Napoleonka z winogronami

Napoleonka z winogronami

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Ciastka Brownie z kremem czekoladowym

Ciastka Brownie z kremem czeko…

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Kruche ciasteczka – serduszka na Walentynki
1

Kruche ciasteczka – serduszka…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Ciasto kajmakowa porzeczka
2

Ciasto kajmakowa porzeczka

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Babeczki walentynkowe z kremem malinowym
1

Babeczki walentynkowe z kremem…

food² food²
Food Square

Pączki afrykańskie
1

Pączki afrykańskie

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Przepisy z tych kategorii

Mini pizze pszenno-orkiszowe (pizzerinki)
1

Mini pizze pszenno-orkiszowe (…

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Precle serca
1

Precle serca

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Trufle z ziaren, orzechów i herbaty matcha
1

Trufle z ziaren, orzechów i he…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Domowe bagietki na piwie
1

Domowe bagietki na piwie

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Pączki kokosowe Rafaello z kremem budyniowym i wiórkami
1

Pączki kokosowe Rafaello z kre…

food² food²
Food Square

Malinowy torcik walentynkowy- krok po kroku

Malinowy torcik walentynkowy-…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty