Tym razem proponuję bardzo przyjemną tartę na słodkim, kruchym cieście, z rabarbarem zapieczonym w pysznej masie śmietankowej i słodką kruszonką. Tarta ta jest bardzo łatwa w przygotowaniu i na pewno posmakuje każdemu, jest idealna na deser do kawy. Zapraszam!
Kruchy spód, owocowe nadzienie i słodka pianka - połączone w jednym, bardzo smacznym cieście. Nadzienie jest nietypowe, bo owoce są pieczone z dodatkiem śmietanki i żółtek.
"Kopiec kreta" - przepyszne ciasto, uwiebiane przez dzieci i dorosłych. Zawsze się udaje i super smakuje cały okrągły rok, na co dzień i od święta. Czekoladowe ciasto zrobiłam z prostego muffinkowego przepisu na bazie jogurtu greckiego, a krem z mascarpone z dodatkiem maślanki zastąpił tradycyjną kremówkę. Po prostu pycha!
Ludzie na całym świecie uwielbiają fast foody jednak w każdym zakątku świata co innego podbija podniebienia. Dzisiaj proponuję pupusas czyli placki kukurydziane nadziewane serem lub mięsem podawane z salsą z pieczonych pomidorów i surówką z białej kapusty. To danie jest częścią street food w AmerycePołudniowej i Środkowej, szczególnie popularne w Salwadorze.
Kiedy za oknem pada czwarty dzień z rzędu, nie ma nic lepszego niż porcja czekoladowego ciasta i filiżanka dobrej kawy. Dlatego dziś na blogu przepis na klasyczna babkę czekoladową, pokrytą warstwą czekoladowej glazury. Poprawia humor w każdej sytuacji gwarantuję!
Pogoda nie rozpieszcza, ale jest na to rada ! Rozpieszczamy samych siebie, na przykład kruchą tartą z nadzieniem czekoladowym i gruszkami. Wypowiedzcie raz jeszcze: " tarta z czekoladą i gruszkami... tarta z czekoladą i gruszkami..." Prawda, że humor od razu lepszy, optymizm powrócił i chęć do działania także. Skoro tak - to do działa. Robimy tartę.
Na weekend polecam Waszej uwadze pyszny jabłecznik. Prosty w wykonaniu: spód z kruchego ciasta, nadzienie z podduszonych jabłek i chrupiąca, kokosowa beza na wierzchu.
Ciasto Filadelfia bez pieczenia to wyśmienity deser o dwóch uzupełniających się smakach delikatnie słodkim i lekko kwaskowatym, które świetnie się ze sobą komponują i tworzą niesamowity efekt końcowy.
Ta tarta, to coś pysznego, niezwykłego, tak cudownie słodkiego. Miękki kakaowy spód i kremowy krem o smaku białej czekolady. Całość posypana prażonymi płatkami migdałowymi.
Dwukolorowe ciasto, z czekoladowym spodem i z bardzo delikatnym, serowym akcentem. Zamiast twarogu, dodałam czysty serek homogenizowany, przez co masa serowa jest lekka i delikatna. Całość godna polecenia, ciasto jest nie tylko smaczne, ale również bardzo dekoracyjne
Tak nazwał swój przepis Gordon Ramsay w swojej najnowszej książce „Bread Street Kitchen”, więc musiałam go wypróbować! I faktycznie, brownie wyszło absolutnie przepyszne, co więcej jest tak łatwe w przygotowaniu, że nie wymaga nawet użycia miksera:)
Dziś Walentynki, dlatego proponuję Wam przepis na ciasto z czerwonym akcentem. Oczywiście, ciasto możecie zrobić w każdym dowolnie wybranym dniu, nie ograniczajcie się tylko do 14-stego lutego.
A dziś mam dla Was takie urocze ciacho z chałwą, cienki czekoladowy biszkopt wypełniony masą śmietanowo chałwową i kawałeczkami chałwy. Efektownie wygląda i smakuje wszystkim miłośnikom chałwy.