Biszkopt z kremem i musem truskawkowym

Biszkopt z kremem i musem truskawkowym

Dziś Walentynki, dlatego proponuję Wam przepis na ciasto z czerwonym akcentem. Oczywiście, ciasto możecie zrobić w każdym dowolnie wybranym dniu, nie ograniczajcie się tylko do 14stego lutego.

W czeluściach mojej zamrażarki drzemią jeszcze dary lata, czyli pachnące i słodkie truskawki. Ich czerwień kusi i wodzi na pokuszenie...bardziej niż niepokorny Grey. Ich smak zniewala i przyprawia o niegrzeczne myśli, aż prosi się o słodkie połączenie z kremem z białą czekoladą oraz wyrafinowanym smakiem kakaowego biszkoptu. Razem tworzą jedność, którą tylko oprawca-łasuch może rozdzielić.

Jeśli nie macie oporów, śmiało pogrzeszcie dziś troszeczkę. Zacznijcie od słodkiego ciasta z truskawkami, a potem... dajcie się ponieść uniesieniom i zachwytom ( nie tylko słodkim ).


Zdjęcie - Biszkopt z kremem i musem truskawkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki
( na blachę o wymiarach około 25x25 cm )
* szklanka o pojemności 250 ml

Biszkopt kakaowy:

  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 szklanki oleju


Krem z białą czekoladą:

  • 500 g serka mascarpone
  • 200 g białej czekolady
  • 350 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru


Mus truskawkowy:

  • 700 g truskawek ( u mnie mrożone )
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 2 łyżeczki żelatyny

Wykonanie:

Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia, a następnie przesiać.
Jajka ubić z cukrem na jasną i puszystą masę. Do masy jajecznej wlać cienki strumieniem, cały czas ubijając, olej. Następnie zmniejszyć obroty miksera i wsypać mąkę. Wymieszać, najlepiej przy pomocy szpatułki lub łyżki.

Masę wylać do wyłożonej papierem do pieczenia blachy. Piec w temperaturze 170 stopni C przez 20 minut.
Upieczony biszkopt wyjąć z blachy i pozostawić do ostygnięcia.


Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody i odstawić do napęcznienia.


Truskawki ( nie trzeba rozmrażać ) wsypać do garnka i postawić na średnim ogniu. Gdy owoce się zupełnie rozmarzną zdjąć garnek z ognia i blenderem zmiksować truskawki na mus.
Postawić ponownie na ogniu i podgrzewać, aż zaczną wrzeć. Zgasić płomień pod garnkiem.
Do garnka ze zmiksowanymi truskawkami dodać napęczniałą żelatynę oraz wsypać zawartość torebek z galaretką. Całość dokładnie wymieszać i odstawić do ostygnięcia.


Białą czekoladę połamać i przełożyć do plastikowej miski. Miskę ustawić na garnku z wrzącą wodą i pozostawić, aż czekolada się rozpuści. Od czasu do czasu zamieszać.

Serek mascarpone utrzeć z cukrem pudrem. Następnie dodać płynną czekoladę i dobrze całość zmiksować. NA koniec dodać ubitą śmietankę i delikatnie wymieszać.

Ostygnięty biszkopt umieścić w formie/blasze do pieczenia. Na biszkopt wyłożyć równą warstwę masy z białą czekoladą i wstawić ciasto do lodówki.

Gdy mus truskawkowy ostygnie i zacznie tężeć, wylać go na ciasto i ponownie wstawić ciasto do lodówki, aż zupełnie stężeje.



Zdjęcie - Biszkopt z kremem i musem truskawkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Biszkopt z kremem i musem truskawkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Biszkopt z kremem i musem truskawkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego !

Kategorie przepisów