Pupusas- latynoski fast food
- Wynik: 30
- Czas przygotowania: 20minuty
- Czas gotowania: 10minuty
Ludzie na całym świecie uwielbiają fast foody jednak w każdym zakątku świata co innego podbija podniebienia. Dzisiaj proponuję pupusas czyli placki kukurydziane nadziewane serem lub mięsem podawane z salsą z pieczonych pomidorów i surówką z białej kapusty. To danie jest częścią street food w AmerycePołudniowej i Środkowej, szczególnie popularne w Salwadorze. Przygotowanie tych placków z początku wydawało mi się dość skomplikowane, jednak szybko okazało się, że takie nie jest. Placki są bardzo sycące ale smakują świetnie. Zrobiłam nadzienie serowe chociaż mięsne też bardzo mnie kusi i pewnie wkrótce zrobię je ponownie.
Składniki- mąka kukrydziana (ew. pszenna) - 2 szklanki
- ciepła woda - ok. 3/4 szklanki
- sól - 1/2 łyżeczki
- mozzarella - 100 g
- cheddar - 100 dag
Sery zetrzeć do miski, wymieszać.
Do drugiej miski przesiać mąkę, dodać sól i powoli wlewać ciepłą wodę. Wyrabiać ciasto, jeśli mąka jest bardzo sucha można dodać nieco więcej wody. Uformować ciasto w kulę, przykryć ręcznikiem i odstawić na 10 min aby odpoczęło.
Naoliwionymi dłońmi urywać małe kawałki ciasta, formować kulki. Zrobić dołek i w środek włożyć łyżkę nadzienia. Skleić kulkę tak aby ser nie wyciekł w czasie pieczenia. Można utoczyć w rękach zgrabną kulkę na końcu nieco spłaszczając. Tak przygotowane pupusas układać na rozgrzaną suchą patelnię. Smażyć po 3-4 minuty z każdej strony. Podawać z surówką z białej kapusty i np. salsą z pieczonych pomidorów. Najlepiej smakują na ciepło.