Pupusas- latynoski fast food

Pupusas- latynoski fast food
Zdjęcie - Pupusas- latynoski fast food - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
  • Wynik: 30
  • Czas przygotowania: 20minuty
  • Czas gotowania: 10minuty

Ludzie na całym świecie uwielbiają fast foody jednak  w każdym zakątku świata co innego podbija podniebienia. Dzisiaj proponuję pupusas czyli placki kukurydziane nadziewane serem lub mięsem podawane z salsą z pieczonych pomidorów i surówką z białej kapusty. To danie jest częścią street food w AmerycePołudniowej i Środkowej, szczególnie popularne w Salwadorze. Przygotowanie tych placków z początku wydawało mi się dość skomplikowane, jednak szybko okazało się, że takie nie jest. Placki są bardzo sycące ale smakują świetnie. Zrobiłam nadzienie serowe  chociaż mięsne też bardzo mnie kusi i pewnie wkrótce zrobię je ponownie.

Składniki Instrukcje

Sery zetrzeć do miski, wymieszać.

Do drugiej miski przesiać mąkę, dodać sól i powoli wlewać ciepłą wodę. Wyrabiać  ciasto, jeśli mąka jest bardzo sucha można dodać nieco więcej wody. Uformować ciasto w kulę, przykryć ręcznikiem i odstawić na 10 min aby odpoczęło.

Naoliwionymi dłońmi urywać małe kawałki ciasta, formować kulki. Zrobić dołek i w środek włożyć łyżkę nadzienia. Skleić kulkę tak aby ser nie wyciekł w czasie pieczenia. Można  utoczyć w rękach zgrabną kulkę  na końcu nieco spłaszczając. Tak przygotowane pupusas układać na rozgrzaną suchą patelnię. Smażyć po 3-4 minuty z każdej strony. Podawać z surówką z białej kapusty i np. salsą z pieczonych pomidorów. Najlepiej smakują na ciepło.

Zdjęcie - Pupusas- latynoski fast food - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów