Cielak
Proste do wykonania ciasto czekoladowe z serem. Wilgotne, ciężkie i nie za słodkie. Z przepisu wychodzi duża rodzinna porcja. Przepis znaleziony tutaj. Polecam.
Składniki (blaszka 24x39cm):
Ciasto czekoladowe:
Składniki z ciasto czekoladowe dokładnie zmiksować, wylać na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia. Miękkie masło utrzeć na puszystą, białą masę z cukrem, dodać żółtka, porcjami ser i mąkę nadal ucierając. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą serową. Porcje sera wykładać na czekoladowy spód za pomocą łyżki, zachowując odstępy pomiędzy kolejnymi kupkami. Piec w 170ºC przez ok. 60-70 min.
Składniki (blaszka 24x39cm):
Ciasto czekoladowe:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mleka
- 3/4 szklanki oleju
- 2 jajka
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżki dżemu (obojętnie jakiego)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 500g białego sera dwukrotnie zmielonego lub po prostu serek z wiaderka
- 125g miękkiego masła
- 1 szklanka cukru
- 2 jajka
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Składniki z ciasto czekoladowe dokładnie zmiksować, wylać na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia. Miękkie masło utrzeć na puszystą, białą masę z cukrem, dodać żółtka, porcjami ser i mąkę nadal ucierając. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą serową. Porcje sera wykładać na czekoladowy spód za pomocą łyżki, zachowując odstępy pomiędzy kolejnymi kupkami. Piec w 170ºC przez ok. 60-70 min.