Kopiec kreta z maślankowym kremem mascarpone
"Kopiec kreta" - przepyszne ciasto, uwiebiane przez dzieci i dorosłych. Zawsze się udaje i super smakuje cały okrągły rok, na co dzień i od święta. Czekoladowe ciasto zrobiłam z prostego muffinkowego przepisu na bazie jogurtu greckiego, a krem z mascarpone z dodatkiem maślanki zastąpił tradycyjną kremówkę. Po prostu pycha!
Możesz ułożyć banany w całości, wówczas ciasto świetnie się prezentuje lub połówki bananów, jest wygodniejsze do krojenia i jedzenia. Piekłam ciasto w dwóch rozmiarach foremek i polecam jednak większą foremkę o przekroju 23 cm, wszystkie "ścinki" są wówczas wykorzystane.
Zapraszam na maślankowo - jogurtowy "Kopiec kreta".
Składniki na ciasto:
250 g mąki pszennej (u mnie orkiszowa jasna)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka cukru waniliowego
120 g cukru/ksylitolu
2 łyżki kakao
2 jajka
80 ml oleju (kujawski rzepakowy)
250 g jogurtu greckiego
Składniki na krem:
250 g serka mascarpone
250 ml maślanki
3 łyżki cukru pudru/ksyliolu
Dodatkowo:
2-3 banany
sok z cytryny
Wykonanie:
- w jednej misce wymieszać wszystkie suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, kakao, cukier waniliowy i cukier. W drugiej misce rozbełtać jogurt z jajkami i olejem. Połączyć zawartość obu misek przy pomocy ręcznego miksera na wolnych obratach.Miksować tylko do połączenia składników. Ciasto będzie dosyć gęste i tak ma być. Wyłożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać szpatułką. Piec w 180`C około 50-55 minut, do suchego patyczka. Studzić na kratce. Gdy ciasto przestygnie ściąć górę i wybrać cały środek pozostawiając 1-cm spód i 1-cm rant dookoła. Wszystkie resztki rozkruszyć i pozostawić na koniec, do ułożenia kopczyka
- mascarpone przy pomocy miksera wymieszać z cukrem i maślanką, następnie ubić
- banany obrać, przekroić wzdłuż na pół lub pozostawić w całości, skropić sokiem z cytryny, by nie ściemniały
- owoce ułożyć w wydrążonym cieście jeden obok drugiego. Na banany wyłożyć krem, formując górę w kształcie kopczyka. Na kremie rozsypać, lekko uciskając przygotowanie okruchy
- wstawić do lodówki. Podawać schłodzone. Im starsze, tym lepiej smakuje