Tortilla jak ją zrobić, prosty przepis
Tortilla jak ją zrobić ? Ten wpis wyjaśni Ci to dokładnie, a na dodatek okaże się, że tortilla jest bardzo prosta do zrobienia.
Jak zrobić tortillę, to pytanie szczerze mówiąc chodziło za mną od dawna,bo przyznam się że do dzisiaj kupowaliśmy tortille, ale już nigdy więcej, obiecuję ! A poza tym o ile zdrowiej i taniej ? WOW !
Dlaczego ? Dlatego, że posiadając mikser z hakiem do wyrabiania chleba przygotowałam ciasto w ciągu kilku minut. Potem tylko wałkowanie, smażenie na patelni i chlup tortilla na talerzu wylądowała. ( Ja użyłam mąki mieszanej, ale jeśli wolisz samą pszenną – użyj tylko takiej :), pamiętaj tylko żeby użyć wtedy 1 szklankę wody)
Tortilla
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mąki pszennej razowej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 szklanki oleju roślinnego
- 1,5 szklanki wody ciepłej
- 1 łyżeczka soli
Do misy miksera wsypujemy mąkę, sól i proszek do pieczenia, dokładnie mieszamy, dodajemy olej + ciepłą wodę ( na początek szklankę ) i mieszamy za pomocą miksera, jeśli ciasto nie chce się łączyć po kilku minutach mieszania dolej troszkę wody. Wodę dolewamy powoli i po części ponieważ ciasto powinno być zwarte a nie płynne, a ilość wody zależy od mąki.
Mieszamy wszystko do uzyskania jednolitej konsystencji ciasta, potem wyciągamy je z misy miksera, zagniatamy dwa – trzy razy, formujemy kulkę i odstawiamy do misy i przykrywamy folią na jakieś 10-15 minut.
Po tym czasie, rozgrzewamy patelnię.
Ciasto dzielimy na małe kulki ( ja mam patelnię 23 cm, więc moje kulki były wielkości dużego orzecha włoskiego ) i te kulki rozwałkowujemy na cienkie placki i je kładziemy na patelni ( suchej – nie dodajemy żadnego oleju ) i smażymy przez 1 minutę. Ciasto w międzyczasie zacznie mieć bąbelki, patrz jak się smaży – fajny widok, po chwili przekładamy na drugą stronę i znowu smażymy przez 1 minutę maks, zdejmujemy i gotowe:)
Prawda, że proste ?
U nas teraz będą tylko domowe tortille :)