Ciasto serowo – czekoladowe
Za kilka dni karnawał, czas hucznych zabaw i balów, ale również skromniejszych przyjęć domowych. Na domówkach w menu, królują głównie sałatki, przystawki i słodkości ?
Moja propozycja na karnawałowy smakołyk, to dwukolorowe ciasto, z czekoladowym spodem i z bardzo delikatnym, serowym akcentem. Zamiast twarogu, dodałam czysty serek homogenizowany, przez co masa serowa jest lekka i delikatna. Całość godna polecenia, ciasto jest nie tylko smaczne, ale również bardzo dekoracyjne ?
Składniki na ciasto czekoladowe
- 2 szkl. mąki pszennej
- 1/2 szkl. cukru
- 3/4 szkl. oleju
- 1 szkl. mleka
- 3 łyżki kakao
- 2 jajka
- 2 łyżki powideł lub dowolnego dżemu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 500 g serka białego homogenizowanego
- 125 g masła
- 2 jajka ( osobno żółtka, osobno białka )
- 1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej
- 1/2 szkl. cukru
- szczypta soli