Ciasto serowo – czekoladowe
            
                    Za kilka dni karnawał, czas hucznych zabaw i balów, ale również skromniejszych przyjęć domowych. Na domówkach w menu, królują głównie sałatki, przystawki i słodkości ?
Moja propozycja na karnawałowy smakołyk, to dwukolorowe ciasto, z czekoladowym spodem i z bardzo delikatnym, serowym akcentem. Zamiast twarogu, dodałam czysty serek homogenizowany, przez co masa serowa jest lekka i delikatna. Całość godna polecenia, ciasto jest nie tylko smaczne, ale również bardzo dekoracyjne ?
                
                
- 2 szkl. mąki pszennej
 - 1/2 szkl. cukru
 - 3/4 szkl. oleju
 - 1 szkl. mleka
 - 3 łyżki kakao
 - 2 jajka
 - 2 łyżki powideł lub dowolnego dżemu
 - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
 
- 500 g serka białego homogenizowanego
 - 125 g masła
 - 2 jajka ( osobno żółtka, osobno białka )
 - 1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej
 - 1/2 szkl. cukru
 - szczypta soli
 

