Tarta z rabarbarem i kruszonką
Dziś przedstawiam pomysł na pyszną i łatwą tartę z rabarbarem, który można spotkać już dosłownie wszędzie. Rabarbar jest źródłem witamin A, C, E, a także potasu, kwasu foliowego i błonnika, więc warto wprowadzić go domowego menu. Tym razem proponuję bardzo przyjemną tartę na słodkim, kruchym cieście, z rabarbarem zapieczonym w pysznej masie śmietankowej i słodką kruszonką. Tarta ta jest bardzo łatwa w przygotowaniu i na pewno posmakuje każdemu, jest idealna na deser do kawy. Zapraszam!
Scroll down for recipe in English
Tarta z rabarbarem i kruszonką
(8-10 porcji)
Składniki:
- 1 porcja ciasta na tarty kruche, gotowe ze sklepu lub wg. tego przepisu na tarty słodkie
- 1 1/4 szklanki cukru
- 3 łyżki mąki
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 duże jajka
- 1 szklanka śmietany 18%
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 4-5 łodygi rabarbaru, pokrojone na 1 cm kawałki
Składniki na kruszonkę:
- 1/3 szklanki cukru
- 1/3 szklanki mąki
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cynamonu
- 50 g masła w temperaturze pokojowej
Przygotowanie:
- Włącz piekarnik i ustaw go na 200 ° C.
- Wyłóż przygotowane ciasto do natłuszczonej formy do tarty o średnicy ok 23 cm i włóż do lodówki.
- W średniej misce wymieszaj cukier, mąkę i sól w dużej misce. W oddzielnej misce zmiksuj jajka, śmietanę i wanilię. Na koniec wsyp suche składniki do mokrych i zmiksuj do otrzymania jednolitej masy.
- Włóż rabarbar do przygotowanej formy, zalej przygotowaną masą śmietanową i włóż do piekarnika. Piecz przez 10 minut, a następnie zmniejsz temperaturę do 180 ° C i piecz przez kolejne 30 minut.
- W międzyczasie wymieszaj cukier, mąkę, sól, masło i cynamon aż powstanie ładna kruszonka.
- Posyp ciasto kruszonką i piecz przez kolejne 15 minut, aż się ładnie zarumieni.
- Wyjmij ciasto z piekarnika i odstaw do ostygnięcia przed podaniem.
Smacznego!
English version
Rhubarb crumble tart
(8-10 servings)
Ingredients:
- 1 pie crust, bought or homemade
- 1 1/4 cups sugar
- 3 tablespoons all-purpose flour
- 1/2 teaspoon salt
- 2 large eggs
- 1 cup sour cream
- 1 teaspoon vanilla extract
- 4-5 rhubarb stalks, cut into 1 cm pieces
Ingredients for the crumble:
- 1/3 cup sugar
- 1/3 cup all-purpose flour
- 1/4 teaspoon salt
- 1 teaspoon cinnamon
- 50 g butter, room temperature
Preparation:
- Preheat the oven to 200 oC.
- Roll our your pie crust and fit it to a 23 cm tart pan, then place in the refrigerator.
- Whisk together the sugar, flour, and salt in a large bowl. In a separate bowl, whisk together the eggs, sour cream, and vanilla. Combine the wet and dry ingredients.
- Place the rhubarb into the prepared pie crust, and then pour the egg and flour mixture over the rhubarb. Bake for 10 minutes, then lower the heat to 180 oC and bake for 30 more minutes.
- While the pie is baking mix together the sugar, flour, salt, butter and cinnamon until the mixture is crumbly.
- Sprinkle the crumble topping over the pie, and return to the oven for another 15 minutes. The top should be slightly browned.
- Remove the pie and allow to cool a bit before serving.
Enjoy!