Przygotowanie nadzienia, to dosłownie chwila. Tarta znakomicie się prezentuje na talerzu, można podać z listkami mięty lub melisy. Polecam na letni deser 🙂
Serniczek na czasie, bo z dodatkiem sezonowych owoców - borówki amerykańskiej i śliwek. Borówkę amerykańską jak do tej pory używałam jedynie w stanie surowym. Nie wiem dlaczego sądziłam, że nie sprawdzi się wypiekach. Dziś stwierdzam, ze pieczona jest jeszcze smaczniejsza, bardziej aromatyczna, zyskuje również na kolorze upodobniając się do leśnej jagody.
Biszkoptowa rolada to pyszny i bardzo łatwy do przygotowania deser, dużo łatwiejszy niż mogłoby się wydawać. Uwielbiam rolady, bo można tworzyć wciąż nowe kombinacje smakowe. Dzisiejszą przygotowałam z naprawdę niewyszukanych składników, ale nikt się jej nie oprze! Myślę, że banany lubią wszyscy!
Ciasto czekoladowe z bananami – szybki niedzielny wypiek, chociaż na taki zupełnie nie wygląda. Wilgotne, dość ciężkie ciasto czekoladowe przełożyłam lekko ubitym serkiem mascarpone i karmelizowanymi bananami. Całość spełnia najważniejsze wymogi rustykalnego tortu i czekoladowego deseru jednocześnie. Jest pyszne i absolutnie proste.
Ser zmiksować z cukrem. Dodać po jednym jajku. Następnie dodać śmietankę i olej. Na koniec dodać brzoskwinie i budyń, zamieszać. Masę serową przełożyć na podpieczony spód. Na wierzch zetrzeć na tarce o grubych oczkach pozostałe ciasto...
Pyszne połączenie murzynka z sernikiem z orzeźwiającym dodatkiem rabarbaru. Nic więc dziwnego, że to ciasto kochają wszyscy.Gorąco polecam w środku sezonu na rabarbar.
Śmietanowiec z galaretką to proste ciasto bez pieczenia, przygotowywane na bazie kwaśnej śmietany z dużą ilością galaretki. Smakuje trochę jak sernik na zimno :). Świetne ciasto na lato. Dzieci je uwielbiają
Od Turkmenistanu, aż po Birmę chlebki naan są dodatkiem do bardzo wielu potraw. Ja na przykład nie wyobrażam sobie bez nich curry czy dal, ale poza tym świetnie sprawdzają się do dań z grilla czy podane po prostu z masłem czosnkowym i natką pietruszki, jak w moim dzisiejszym przepisie.
Nie znam bardziej wiosennego ciasta niż to. Puchate, mięciutkie i wilgotne, ze sporą ilością pierwszych, wiosennych owoców i chrupiącej, waniliowej kruszonki.Przygotowanie zajmuje tyle, co nic.
To ciasto w okresie truskawko-rabarbarowym piekę w zasadzie na okrągło, bo :jest pyszne, zawsze się udaje i długo zachowuje świeżość. Dziś czas na wersję ze świeżymi truskawkami!
Jak dla mnie smakowo też prezentuje się przepysznie. Gorzej z oprawą wizualną. Trochę mi wygląd masy bananowej przeszkadzał. Pomimo skropienia solidną porcją soku z cytryny, masa bananowa i tak zrobiła się ciemniejsza.
A teraz coś dla wszystkich tych którzy lubią budyń i truskawki. Dzisiaj zapraszam na kruche ciasto z budyniem i truskawkami, bardzo smaczny deser idealny do kawy. Ciasto jest bardzo proste w wykonaniu i smakuje wybornie, polecam do wypróbowania.