Ciasto z rabarbarem i truskawkami

Ciasto z rabarbarem i truskawkami

Kruchy spód, owocowe nadzienie i słodka pianka - połączone w jednym, bardzo smacznym cieście. Nadzienie jest nietypowe, bo owoce są pieczone z dodatkiem śmietanki i żółtek. Dzięki temu zyskują kremową konsystencję. Pianka dość mocno rośnie, ale po ostygnięciu opada - na szczęście na smak ciasta zupełnie to nie wpływa :)

przepis znalazłam na Moich Wypiekach

 

Zdjęcie - Ciasto z rabarbarem i truskawkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

szklanka = 250 ml

 

Składniki :

ciasto :

  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 125 g masła

nadzienie rabarbarowo-truskawkowe :

  • 1 i 1/4 szklanki cukru (w oryginale 1,5 szklanki)
  • 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 6 żółtek
  • 1 szklanka śmietanki kremówki (użyłam 30%)
  • szczypta soli
  • 4 szklanki rabarbaru (ok.500 g), obranego i pokrojonego w plasterki
  • 1 szklanka truskawek, pokrojonych w plasterki

pianka :

  • 6 białek
  • 1/2 szklanki cukru

 

Blachę o wymiarach 30 x 25 cm (w oryginale 33 x 23cm) wyłożyć papierem do pieczenia.

Piekarnik nagrzać do 180°C.

Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, posiekać z masłem, aż powstaną drobne grudki. Wsypać ciasto (jest dość sypkie) na przygotowaną blachę, równomiernie rozprowadzić na dnie i ugnieść. Wstawić do piekarnika i podpiekać przez ok.10-12 minut (powinno się lekko zrumienić).

Przygotować nadzienie : w dużej misce wymieszać mąkę, cukier i sól. Żółtka roztrzepać ze śmietanką, wlać do suchych składników, wymieszać. Dodać rabarbar i truskawki, lekko wymieszać, wylać na podpieczony spód. Wstawić do piekarnika i piec przez 1 godzinę.

Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, stopniowo dodawać cukier. Wyłożyć ubitą pianę na upieczone ciasto, z powrotem wstawić do piekarnika i piec do zrumienienia pianki czyli przez ok.10-15 minut.

 

Zdjęcie - Ciasto z rabarbarem i truskawkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

Kategorie przepisów