Ciasto z rabarbarem i truskawkami
Kruchy spód, owocowe nadzienie i słodka pianka - połączone w jednym, bardzo smacznym cieście. Nadzienie jest nietypowe, bo owoce są pieczone z dodatkiem śmietanki i żółtek. Dzięki temu zyskują kremową konsystencję. Pianka dość mocno rośnie, ale po ostygnięciu opada - na szczęście na smak ciasta zupełnie to nie wpływa :)
przepis znalazłam na Moich Wypiekach
szklanka = 250 ml
Składniki :
ciasto :
- 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki cukru pudru
- 125 g masła
nadzienie rabarbarowo-truskawkowe :
- 1 i 1/4 szklanki cukru (w oryginale 1,5 szklanki)
- 1/4 szklanki mąki pszennej
- 6 żółtek
- 1 szklanka śmietanki kremówki (użyłam 30%)
- szczypta soli
- 4 szklanki rabarbaru (ok.500 g), obranego i pokrojonego w plasterki
- 1 szklanka truskawek, pokrojonych w plasterki
pianka :
- 6 białek
- 1/2 szklanki cukru
Blachę o wymiarach 30 x 25 cm (w oryginale 33 x 23cm) wyłożyć papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzać do 180°C.
Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, posiekać z masłem, aż powstaną drobne grudki. Wsypać ciasto (jest dość sypkie) na przygotowaną blachę, równomiernie rozprowadzić na dnie i ugnieść. Wstawić do piekarnika i podpiekać przez ok.10-12 minut (powinno się lekko zrumienić).
Przygotować nadzienie : w dużej misce wymieszać mąkę, cukier i sól. Żółtka roztrzepać ze śmietanką, wlać do suchych składników, wymieszać. Dodać rabarbar i truskawki, lekko wymieszać, wylać na podpieczony spód. Wstawić do piekarnika i piec przez 1 godzinę.
Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, stopniowo dodawać cukier. Wyłożyć ubitą pianę na upieczone ciasto, z powrotem wstawić do piekarnika i piec do zrumienienia pianki czyli przez ok.10-15 minut.