Taka baba to przede wszystkim symbol Wielkanocy. Dorodna, ładnie wyrośnięta, ozdobiona lukrem musi pojawiać się na moim świątecznym stole, obowiązkowo!
Trzeba przyznać, że karmelowe kropelki pojawiające się na wierzchu ciasta wyglądają bardzo uroczo i efektownie. Sam sernik jest nieco inny w smaku niż te, które zwykle piekę – jest lekki, o konsystencji nieco puddingowej, a to z powodu dużej zawartości mleka. Masa serowa przed upieczeniem jest tak rzadka, że miałam obawy, czy w ogóle zgęstnieje, na szczęście stężała wzorowo :)
Zbliża się Wielkanoc, więc trzeba pomyśleć o jakimś cieście. Nie każdy lubi „bawić się” w drożdżowe lub piaskowe baby, dlatego proponuję dziś wyśmienity kruchy spód do mazurka. Wystarczy, że dodacie swoje ulubione dodatki na wierzch (np. masę kajmakową, czekoladę, konfiturę, krem mascarpone, suszone owoce, migdały i wiele innych) i ciasto gotowe.
Sernik zupełnie inny niż wszystkie i choć warstwa sera w porównaniu z kruchym ciastem wydaje się być znikoma, wystarcza by zadowolić każdego łasucha. Dla mnie to jedno z tych ciast, które nie przekonało mnie dopóki go nie spróbowałam. Zapraszam na sernik przekładany kruchym ciastem!
Ten sernik jest obłędny! Piekłam go już kilka razy, jest idealny na wszelkie uroczystości i nie tylko. Wspaniale smakuje, jest wilgotny i mięciutki, takie sernikowe niebo. Czekoladowy spód, na to biszkopty nasączone kawą i amaretto, pyszna masa serowa i śmietanowy wierzch również z dodatkiem kawy i amaretto.
Sezon rabarbarowy już mamy, w związku z czym nie może zabraknąć w nim drożdżówek!
Mięciutkie, puszyste, niesamowicie delikatne …i jak mama powiedziała : ” najlepsze drożdżówki jakie do tej pory jadła!
Czyż może być lepsza pochwała?!
Tiramisu – chyba każdemu z nas kojarzy się z Włochami … gorącym słońcem i ulubionym deserem zakochanych.
Dziś mam dla Was przepis na Tiramisu , ale w troszkę innej postaci.
A mianowicie baba!
Przygotowane w te sposób smakuje obłędnie , ale i wygląda przepięknie!
Zachwyci nie tylko zakochanych!
Dzisiejsza, moja propozycja, to rustykalne ciasto francuskie, z dodatkiem kwaskowego rabarbaru i pysznej, słodkiej, migdałowej masy. Bosssskie połączenie:) Paluszki lizać!
Dzisiaj mam dla Was przepis na proste babeczki z płatkami owsianymi i jabłkami. Zamiast jabłek mogą być porzeczki lub inne drobne owoce. Płatki owsiane można zastąpić otrębami. Babeczki pięknie wyrastają, długo utrzymują świeżość. Sprawdzą się jako zdrowa przekąska dla dorosłych i dzieci :-)
Bułeczki z tego przepisu są proste i w miarę szybkie w przygotowaniu. Bez rozczynu zagniatamy ciasto drożdżowe, ono sobie lekko podrasta, później formujemy bułki i niemal od razu wkładamy do piekarnika. Te drożdżówki to takie z serii "mało ciasto, dużo owoców", wypchane malinami i truskawkami po brzegi. Pełni smakowego szczęścia dopełnia lekka kruszonka.