Babeczki owsiane na kefirze z owocami

Babeczki owsiane na kefirze z owocami

Dzisiaj mam dla Was przepis na proste babeczki z płatkami owsianymi i jabłkami. Zamiast jabłek mogą być porzeczki lub inne drobne owoce. Płatki owsiane można zastąpić otrębami. Babeczki pięknie wyrastają, długo utrzymują świeżość. Sprawdzą się jako zdrowa przekąska dla dorosłych i dzieci :-)

Zdjęcie - Babeczki owsiane na kefirze z owocami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na 12 babeczek

  • 15 dkg mąki pszennej
  • 10 dkg mąki pszennej razowej
  • 1/2 szkl płatków owsianych
  • 3/4 szkl kefiru ( dałam trochę więcej )
  • 1/2 szkl cukru brązowego ( dałam trochę mniej )
  • 1/3 szkl oleju
  • 2 jajka
  • 10 dkg jabłek pokrojonych w drobna kostkę
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 płaskie łyżeczki kakao ( niekoniecznie )
  • spora szczypta cynamonu lub kardamonu
  • szczypta soli

Wszystkie produkty powinny być w temp. pokojowej. Do miski daję  wszystkie sypkie produkty i dokładnie mieszam. Jajka ubijam na pianę, dodaję kefir i olej, wszystko mieszam. Dodaję suche składniki, owoce i mieszam. Jeżeli masa będzie bardzo gęsta można dodać trochę kefiru. Formę na babeczki wykładam papilotkami i napełniam ciastem. Babeczki posypuję płatkami owsianymi. Daję do lekko nagrzanego piekarnika i piekę 25 min w temp. 180 stopni. Gotowe babeczki studzę na kratce. Udanych wypieków :-)

Zdjęcie - Babeczki owsiane na kefirze z owocami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Babeczki owsiane na kefirze z owocami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów