Babeczki owsiane na kefirze z owocami
Dzisiaj mam dla Was przepis na proste babeczki z płatkami owsianymi i jabłkami. Zamiast jabłek mogą być porzeczki lub inne drobne owoce. Płatki owsiane można zastąpić otrębami. Babeczki pięknie wyrastają, długo utrzymują świeżość. Sprawdzą się jako zdrowa przekąska dla dorosłych i dzieci :-)
Składniki na 12 babeczek
- 15 dkg mąki pszennej
- 10 dkg mąki pszennej razowej
- 1/2 szkl płatków owsianych
- 3/4 szkl kefiru ( dałam trochę więcej )
- 1/2 szkl cukru brązowego ( dałam trochę mniej )
- 1/3 szkl oleju
- 2 jajka
- 10 dkg jabłek pokrojonych w drobna kostkę
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 płaskie łyżeczki kakao ( niekoniecznie )
- spora szczypta cynamonu lub kardamonu
- szczypta soli
Wszystkie produkty powinny być w temp. pokojowej. Do miski daję wszystkie sypkie produkty i dokładnie mieszam. Jajka ubijam na pianę, dodaję kefir i olej, wszystko mieszam. Dodaję suche składniki, owoce i mieszam. Jeżeli masa będzie bardzo gęsta można dodać trochę kefiru. Formę na babeczki wykładam papilotkami i napełniam ciastem. Babeczki posypuję płatkami owsianymi. Daję do lekko nagrzanego piekarnika i piekę 25 min w temp. 180 stopni. Gotowe babeczki studzę na kratce. Udanych wypieków :-)