Sernik "złota rosa"

Sernik z rosą to klasyka wśród polskich serników i od dawna przymierzałam się, by go zrobić. Trzeba przyznać, że karmelowe kropelki pojawiające się na wierzchu ciasta wyglądają bardzo uroczo i efektownie. Sam sernik jest nieco inny w smaku niż te, które zwykle piekę – jest lekki, o konsystencji nieco puddingowej, a to z powodu dużej zawartości mleka. Masa serowa przed upieczeniem jest tak rzadka, że miałam obawy, czy w ogóle zgęstnieje, na szczęście stężała wzorowo :)
Ciasto wyszło bardzo smaczne i może być doskonałą ozdobą świątecznego stołu :)

Zdjęcie - Sernik "złota rosa" - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
SERNIK Z ROSĄ (SERNIK "ZŁOTA ROSA")
spód:
300g mąki,
125g masła,
1 czubata łyżka cukru pudru,
1 płaska łyżka cukru waniliowego,
1 żółtko,
1 jajko

masa serowa:
1kg mielonego twarogu z wiaderka,
½ szklanki oleju,
3 szklanki mleka,
1 szklanka cukru,
2 jajka,
4 żółtka,
1 duże opakowanie (65g) budyniu śmietankowego,
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej,
skórka otarta z 1 cytryny lub kilka kropli aromatu cytrynowego

wierzch:
5 białek,
1 szklanka cukru pudru


Przygotować spód: masło posiekać z mąką, aż powstanie kruszonka. Dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść ciasto.
Formę 25 x 30 cm (może być też odrobinę większa) wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasto rozwałkować, podsypując mąką i wylepić nim blachę, formując dość wysokie boki. Jeśli ciasto się kruszy, nic nie szkodzi – można fragmentami wylepić formę kawałek po kawałku.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Włożyć ciasto i piec 15-20 minut, aż ciasto zacznie robić się złociste. Jeśli boki w trakcie pieczenia się osuwają, można pomóc sobie np. łyżką, przywracając je do właściwej pozycji.
W tym czasie przygotować masę serową: wszystkie składniki włożyć do dużej miski i zmiksować na jednolitą masę. Masa będzie bardzo rzadka. Wlać ją na zapieczony spód. Piec w 180 stopniach przez 50 minut.
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając partiami cukier puder. Piana powinna być gęsta i lśniąca. Nałożyć ją na sernik i piec w temperaturze 150 stopni jeszcze około 15 minut, aż piana zacznie się zezłacać. W trakcie pieczenia pilnować, by piana zanadto się nie spiekła i nie zrobiła całkiem brązowa, gdyż wówczas rosa może nie wyjść.
Upieczony sernik od razu wyjąć z piekarnika i zostawić do wystudzenia.
Rosa zacznie formować się po około pół godzinie, po 2-3 godzinach powinna być już całkowicie uformowana.

Sernik najsmaczniejszy jest na drugi dzień.


(przepis Ewy Wachowicz, z małymi zmianami)


Zdjęcie - Sernik "złota rosa" - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Sernik "złota rosa" - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Sernik "złota rosa" - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów

Podobne przepisy