Sernik przekładany kruchym ciastem
Sernik zupełnie inny niż wszystkie i choć warstwa sera w porównaniu z kruchym ciastem wydaje się być znikoma, wystarcza by zadowolić każdego łasucha. Dla mnie to jedno z tych ciast, które nie przekonało mnie dopóki go nie spróbowałam. Zapraszam na sernik przekładany kruchym ciastem!
Składniki: Ciasto 500g mąki pszennej, 150g pudru pudru, 1 opak. cukru wanilinowego, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 jajko, 1 żółtko, 3 łyżki śmietany 18%, 3 łyżki kakao + szklanka wody, łyżeczka cukru
Masa serowa: 1kg kremowego sera twarogowego, 2 szklanki cukru pudru, 100g masła, 2 jajka, 2 łyżki mleka, 4 łyżki mąki ziemniaczanej
Polewa: 125g margaryny, 2 łyżki wody, 2 łyżki kakao, 150g cukru pudru + garść migdałów
Przygotowania zaczynamy od zagniecenia ciasta (bez kakao). Następnie dzielimy je na 3 części, do jednej z nich dodajemy kakao. Ciasto rozwałkowujemy na prostokąty o wymiarach i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wsadzamy do rozgrzanego piekarnika do 180st C na ok.20-25 min.
Masę przygotowujemy na dwa razy (tak by nie zastygła podczas nakładania na blaty ciasta). W garnku umieszczonym nad gotującą się wodą, miksujemy cukier z jajkiem, a następnie dodajemy mleko, ser i masło. Kiedy masa zaczyna robić się ciepła dodajemy mąkę ziemniaczaną i miksujemy jeszcze przez chwilę. Kiedy masa zaczyna gęstnieć, układamy jasny spód na blaszce, skrapiamy go roztworem wody z cukrem i nakładamy na niego ciepły ser.
Następnie nakładamy ciemny blat, który również skrapiamy i zabieramy się za przygotowanie drugiej połowy masy serowej. Gotową masę nakładamy na kakaowy spód i przykrywamy ją ostatnim plackiem (spodem do góry), który również skrapiamy.
Na koniec przygotowujemy polewę. Zagotowujemy wszystkie składniki, a kiedy ochłodną polewamy nimi wierzch ciasta i posypujemy płatkami migdałowymi.