Drożdżówki z jabłkami i chałwą
Niesamowite doznania smakowe daje połączenie jabłek, chałwy i ciasta drożdżowego. Pierwszy raz coś takiego spróbowałam, ale już widzę tu pewne możliwości i planuję kolejne pyszne wypieki. Jest tylko jeden warunek: trzeba lubić chałwę.
Składniki na ciasto:
- 50 g świeżych drożdży
- 125 g masła
- 500 ml mleka
- 100 g miodu
- szczypta soli
- 800 g mąki
Składniki na nadzienie:
- 100 g chałwy
- 100 g masła
- 50 g brązowego cukru
- 2 jabłka
- 2 łyżki soku z cytryny
Rozpuścić masło, dodać mleko i podgrzać. Zalać drożdże odrobiną ciepłego płynu i mieszać, aż się rozpuszczą. Następnie wlać resztę płynu, dodać miód, sól i prawie całą mąkę, zachowując część na później. Wyrobić gładkie ciasto, przykryć je i pozostawić do wyrośnięcia na 40 min.
W tym czasie utrzeć masło, dodać pokruszoną chałwę i brązowy cukier, po czym wymieszać je na gładką masę.
Jabłka zetrzeć na tarce i wymieszać je z sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.
Ciasto ułożyć na stolnicy i wyrobić z resztą mąki. Następnie podzielić je na dwie części i rozwałkować każdą na prostokąt o wymiarach 30×40 cm.
Rozprowadzić na cieście masę chałwową, a na niej starte jabłka. Zrolować prostokąty wzdłuż dłuższego boku i pokroić każdy wałeczek na plastry szerokości 2 cm. Ułożyć bułeczki , stroną cięcia do dołu, na blachach pokrytych papierem do pieczenia, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia na 30 min. Podgrzać piekarnik do 250 stopni. Posmarować bułeczki roztrzepanym jajkiem i posypać brązowym cukrem. Piec je na środkowym poziomie piekarnika przez 10 min a potem pozostawić do wystygnięcia.
Smacznego:)