Francuskie ciasto rabarbarowo -migdałowe

Francuskie ciasto rabarbarowo -migdałowe
Zdjęcie - Francuskie ciasto rabarbarowo -migdałowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ciąg dalszy rabarbarowego love:)
On chyba nigdy mi się nie znudzi!

Dzisiejsza, moja propozycja, to rustykalne ciasto francuskie, z dodatkiem kwaskowego rabarbaru i pysznej, słodkiej, migdałowej masy.

Bosssskie połączenie:)
Paluszki lizać!

Inspiracja Apetyt i Smak.

Składniki:
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 500g rabarbaru
  • 100fg masła
  • 0.5 szklani cukru
  • 2 jajka
  • 150g mielonych migdałów
  • skórka z 1 pomarańcza
  • 2 szczypty cynamonu
  • 2 garście płatków migdałowych
Tortownicę (24cm) wyłożyć papierem do pieczenia.
Formę wylepić gotowym ciastem, tak by wystawało poza brzegi tortownicy.
Rabarbar obrać, drobno pokroić.
Masło utrzeć z cukrem, dodać jajka, migdały, skórkę i cynamon.
Całość wymieszać.
Masę przełożyć na spód ciasta.
Na masie pookładać rabarbar.
Wystające brzegi ciasta zgiąć do środka.
Całość posypać płatkami migdałowymi.
Ciasto piec 40 minut w 180C do zrumienienia.


Zdjęcie - Francuskie ciasto rabarbarowo -migdałowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Francuskie ciasto rabarbarowo -migdałowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Francuskie ciasto rabarbarowo -migdałowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Francuskie ciasto rabarbarowo -migdałowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Francuskie ciasto rabarbarowo -migdałowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Francuskie ciasto rabarbarowo -migdałowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Francuskie ciasto rabarbarowo -migdałowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów