Francuskie ciasto rabarbarowo -migdałowe
Ciąg dalszy rabarbarowego love:)
On chyba nigdy mi się nie znudzi!
Dzisiejsza, moja propozycja, to rustykalne ciasto francuskie, z dodatkiem kwaskowego rabarbaru i pysznej, słodkiej, migdałowej masy.
Bosssskie połączenie:)
Paluszki lizać!
Inspiracja Apetyt i Smak.
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 500g rabarbaru
- 100fg masła
- 0.5 szklani cukru
- 2 jajka
- 150g mielonych migdałów
- skórka z 1 pomarańcza
- 2 szczypty cynamonu
- 2 garście płatków migdałowych
Formę wylepić gotowym ciastem, tak by wystawało poza brzegi tortownicy.
Rabarbar obrać, drobno pokroić.
Masło utrzeć z cukrem, dodać jajka, migdały, skórkę i cynamon.
Całość wymieszać.
Masę przełożyć na spód ciasta.
Na masie pookładać rabarbar.
Wystające brzegi ciasta zgiąć do środka.
Całość posypać płatkami migdałowymi.
Ciasto piec 40 minut w 180C do zrumienienia.