Brioche. Francuskie bułki maślane.


Zdjęcie - Brioche. Francuskie bułki maślane. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Nadal z klimatach francuskiej kuchni z tripsta.pl Dłonie pachną mi mlekiem i masłem. Od wyrabiania, bo brioche (tak, brioche właśnie) zabiła mi mikser... Trudno było mi uwierzyć, jak bardzo ciasto zmienia się podczas wyrabiania. Od bardzo bardzo klejącego, do cudownie elastycznego delikatnego błyszczącego ciasta, które absolutnie przestaje kleić się. I do miski i do rąk. Fantastyczne.
Byłam zaskoczona, że ciasto r o ś n i e w lodówce (!)
I jak bardzo rośnie w ogóle. Ah. Cudo.
Warto zrobić, chociażby żeby poobserwować tą magię.

Najlepsze na ciepło, z masłem. Z kubkiem kawy. Po dwóch dniach, przechowywane pod ściereczką, nadal świeże.


Zdjęcie - Brioche. Francuskie bułki maślane. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Brioche. Francuskie bułki maślane.
/porcja na ok. 14 - 16 bułeczek. Źródło - ten przepis/

380 g mąki pszennej, 100 ml ciepłego, pełnotłustego mleka, 10 g drożdży instant, 50 g cukru pudru, lub drobnego cukru do wypieków, szczypta soli, 3 jajka, 170 ciepłego masła, pokrojonego na kawałki

1 żółtko i 1 łyżka mleka, do posmarowania bułeczek.

Do dużej miski przesiewamy mąkę, mieszamy ją z solą, cukrem pudrem i drożdżami. Dolewamy mleko i zaczynamy mieszać / miksować ciasto jednocześnie dodając po jednym jajku. Wyrabiamy ciasto hakiem miksera lub ręcznie przez ok 10 - 15 minut.
Dodajemy miękkie masło i wyrabiamy kolejne 10 minut - ciasto powinno być gładkie, super błyszczące i dobrze wyrobione, zupełnie przestaje kleić się do rąk :)

Michę z ciastem przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na całą noc.

Rano, wyjmujemy miskę z ciastem z lodówki, pozostawiamy ok 1 godzinę, aż się ogrzeje.

Formy, w których będziemy piec brioche, smarujemy masłem i/lub wykładamy papierem do pieczenia. Ja użyłam keksówki (na zdjęciach) oraz okrągłej małej tortownicy.
Ciasto kroimy nożem na kilkanaście równych części (u mnie 14 małych kawałków), z każdej formujemy kuleczkę i układamy je w formach. Kuleczki mogą wydać się Wam maleńkie - nie martwicie się, brioche wyrasta jak szalone i na pewno bułki wypełnią całą przestrzeń.
Ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia w foremkach na kolejne 1 - 1,5 godziny.

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C.

Wyrośnięte bułki smarujemy delikatnie żółtkiem roztrzepanym z mlekiem.
Pieczemy ok 20 - 25 minut, na złoty kolor, studzimy na kratce.

Najlepsze na ciepło.
Skubane prosto z foremki.
Posmarowane dużą ilością lekko solonego masła....


Smacznego!

Zdjęcie - Brioche. Francuskie bułki maślane. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Brioche. Francuskie bułki maślane. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Tarta grzybowa z kurczakiem, suszonymi pomidorami i serem Gruyère

Tarta grzybowa z kurczakiem, s…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Grzanki francuskie z chałki orkiszowej
1

Grzanki francuskie z chałki or…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Bostock. Francuski patent na drugie życie drożdżówki. Boski!
1

Bostock. Francuski patent na d…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Tarta normandzka z jabłkami
1

Tarta normandzka z jabłkami

Camelki Camelki
To gotują Saudyjskie Wielbłądy

Tarta z łososiem i szpinakiem

Tarta z łososiem i szpinakiem

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Far breton
1

Far breton

Tyna Tyna
In cooking we trust

Przepisy z tych kategorii

Tartaletki orkiszowe z rabarbarem

Tartaletki orkiszowe z rabarba…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Pizza ze szparagami i salami

Pizza ze szparagami i salami

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!

Kruche ciasto owsiane z malinami

Kruche ciasto owsiane z malina…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Cynamonowy wieniec z rabarbarem

Cynamonowy wieniec z rabarbare…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Łatwe ciasto z rabarbarem i truskawkami
1

Łatwe ciasto z rabarbarem i tr…

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Muffiny bananowe- zawsze się udają

Muffiny bananowe- zawsze się u…

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka