Jogurtowe bułeczki z czereśniami.

Jogurtowe bułeczki z czereśniami.

Mogłabym teraz usiąść i pisać długo, że czereśnie świetnie oczyszczają nasze organizmy, że są szalenie zdrowe i mają wiele witamin, ale… No właśnie, ale ja niezupełnie znam się na składzie chemicznym czereśni, a kopiowanie suchych wiadomości z encyklopedii zupełnie mnie nie kręci. Wiem natomiast, że je uwielbiam! Za pełen słodyczy smak, elektryzujący, intensywny kolor i szerokie zastosowanie. Ubóstwiam je też za to, że dostępne są tylko latem, to dlatego wydają się być tak cenne.

Kocham zwyczajne kompoty czereśniowe, których zapas moja mama zawsze miała w spiżarni, uwielbiam konfiturę i frużelinę. Ale chyba najbardziej lubię je prosto z miseczki. Szczególnie te krwisto czerwone, z jasnym środkiem. Ot tak, po prostu, te zostały stworzone właśnie dla mnie.
Gdy dzisiaj z córką podjadałyśmy je z apetytem, wpadłam na pomysł, by upiec puszyste bułeczki nadziewane owocami. Córka w tym czasie pluła pestkami prosto na trawę, mając przy tym nie lada uciechę. Udawałam, że tego nie widzę, co cieszyło ją jeszcze bardziej…
Może za kilka lat wyrośnie tam małe drzewko czereśniowe. Tak na pamiątkę tego dnia i tych jogurtowych bułeczek z czereśniami…

Zdjęcie - Jogurtowe bułeczki z czereśniami. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jogurtowe ciasto drożdżowe już od dawna chodziło mi po głowie i w końcu udało mi się je upiec. Jestem pewna, że zrobię to jeszcze nie raz, gdyż bułeczki wyszły pysznie pulchne i delikatne, o lekkim jogurtowym aromacie i minimalnie ciągnącym miąższu. Samo ich przygotowanie jest przyjemne i bezproblemowe. Ciasto świetnie się wyrabia i ma przyjemną konsystencję. Dobrze wyrobione jest wyjątkowo elastyczne, gładkie i świetnie wyrasta. Należy pamiętać jedynie o tym, by nie używać zbyt zimnego jogurtu, co może spowolnić proces przygotowania.

Bułeczki upiekły się rumiane i zniknęły zanim udało im się zupełnie wystygnąć. To chyba najlepszy dowód na to, że warto je upiec.

Składniki:
(8 bułeczek)

  • 300g mąki pszennej 650 (mąka uniwersalna)
  • 200g jogurtu naturalnego
  • 1 opakowanie 7g drożdży instant
  • 60ml letniego mleka
  • 60ml oleju
  • 1,5 łyżki jasnego miodu (użyłam rzepakowego)
  • szczypta soli
  • około 250g czereśni
  • 1 łyżka cukru (opcjonalnie)

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mąkę przesiej do miski i wymieszaj z drożdżami.
  • Dodaj jogurt (najlepiej, by był ogrzany do temperatury pokojowej), miód, mleko, olej oraz sól i zagnieć jednolite i elastyczne ciasto. Powinno odchodzić od dłoni, ale nie być zbyt twarde.
  • Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę.
  • W tym czasie wypestkuj czereśnie i zasyp je łyżką cukru. Możesz pominąć etap słodzenia owoców.
  • Wyrośnięte ciasto podziel na 8 równych części. Rozpłaszcz je delikatnie, umieść po porcji owoców i zaginając krawędzie do środka, sklej je w bułeczkę.
  • Ułóż w niewielkich odstępach w natłuszczonej i oprószonej mąką formie.
  • Odstaw na 30-40 minut do ponownego wyrośnięcia.
  • Posmaruj rozmąconym jajkiem lub mlekiem z odrobiną miodu.
  • Piec przez około 35 minut na złoty kolor.
  • Ostudź, a następnie oprósz cukrem pudrem.

Smacznego!

Zdjęcie - Jogurtowe bułeczki z czereśniami. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Jogurtowe bułeczki z czereśniami. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Jogurtowe bułeczki z czereśniami. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Jogurtowe bułeczki z czereśniami. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów