Mazurek "Snickers"
U mnie w domu, nigdy nie było tradycji pieczenia mazurków.
Traktowano je jako ciasta drugiej kategorii, takie lada guzik.
Czemu w święta, odmawiać sobie pysznego sernika, drożdżowej/piaskowej baby czy wypasionego keksa, kosztem jakiegoś tam podrzędnego mazurka? Dzięki tej teorii, długo trwałam w tym przekonaniu. Jednak coraz częściej, podziwiałam pięknie udekorowane mazurki, pojawiające się na stołach innych i marzyłam o próbie upieczenia swojego pierwszego. W końcu nadszedł dzień, kiedy gdzieś skosztowałam tego cuda. Byłam pozytywnie zaskoczona, smakowało mi! Wiedziałam, że sama, koniecznie muszę upiec, swojego pierwszego w życiu mazurka. Padło na to, co tygryski lubią najbardziej: karmel, orzechy i czekoladę - na mazurka "snickersa". To była czysta rozkosz dla podniebienia! Ultra kruchy spód, kwaskowy dżem wiśniowy, super, słodki karmel, chrupiące, słone orzechy ziemne, a całość zwieńczona grubą warstwą, pysznej czekolady.
Poezja!
Em był wniebowzięty, stwierdził, że lepszego mazurka nigdy nie jadł.
Mimo, że ciasto jest mega słodkie, a ja po jednym kawałku byłam zasłodzona, em wzdychał i dokrawał sobie kolejne kawałki.
Ten przesłodki mazurek, zniknął prawie cały na jedno posiedzenie!:O Jeżeli jeszcze nie próbowaliście takiego połączenia, szczerze polecam.
Nie będziecie żałować! Według mnie, to obowiązkowy punkt tegorocznych świąt Wielkanocnych.
U nas będzie powtórka.
Składniki:
Ciasto :
- 150g mąki
- 200g masła
- 80g mąki ziemniaczanej
- 3 żółtka
- szczypta soli
Nadzienie
- 0.5 puszki masy kajmakowej
- dżem wiśniowy (może być inny)
- 1 puszka solonych orzeszków
- 0.5 tabliczki dobrej, gorzkiej czekolady
- 4 łyżki mleka
Składniki na ciasto zanieść.
Schłodzić w lodówce ok. 2 godziny.
Schłodzonym ciastem wylepić dno formy ( ja swojego mazurka upiekłam w formie keksowej, wylepiając wyżej boki).
Ciasto nakłuć widelcem.
Piec na złoto w 180C ok. 30 - 35 minut.
Na upieczonym, kruchym spodzie delikatnie rozsmarować dżem (trzeba uważać, bo ciasto z tego przepisu wychodzi bardzo kruche).
Masę kajmakową, przełożyć do garnuszka i podgrzać by stała się rzadsza i łatwiejsza w rozsmarowaniu.
Masę wylać na warstwę dżemu.
Na kajmak wysypać orzeszki.
Czekoladę opuścić z mlekiem w kąpieli wodnej.
Tak powstałą polewą polać mazurka.