Drożdżówki z rabarbarem
Sezon rabarbarowy już mamy , w związku z czym nie może zabraknąć w nim drożdżówek!
Mięciutkie , puszyste , niesamowicie delikatne …i jak mama powiedziała : ” najlepsze drożdżówki jakie do tej pory jadła!
Czyż może być lepsza pochwała?!
Lekko kwaskowe nadzienie świetnie komponuje się z chrupiącą , słodką kruszonką!
A dla tych z Was co jeszcze chcą słodkości rabarbarowej mam też inne wypieki!
Ciasto drożdżowe z rabarbarem … Ciasto budyniowe z rabarbarem …. Ciasto z rabarbarem i pianą … i Naleśniki rabarbarowe – wszystko polecam , bo wszystko smakuje fenomenalnie!
SKŁADNIKI :
( 10 szt )
ROZCZYN:
* drożdże – 30 g
* cukier – 25 g
* mąka pszenna – 50 g
* mleko – 150 ml
CIASTO :
* mąka pszenna – ok. 350 g
* cukier – 25 g
* sól – 1 szczypta
* masło – 100 g
* żółtko – 1 szt
NADZIENIE:
* rabarbar – ok. 500 g
* cukier – do smaku
KRUSZONKA:
* mąka pszenna – 50 g
* masło – 50 g
* cukier puder – 30 g
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
ROZCZYN :
Mleko lekko podgrzewamy , dodajemy pokruszone drożdże , cukier i mąkę.
Dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 10 – 15 minut.
CIASTO :
Mąkę pszenną przesiewamy z odrobiną soli.
Dodajemy cukier i schłodzone masło.
W palcach rozdrabniamy tworząc bardzo drobną kruszonkę.
Wlewamy przygotowany rozczyn i dodajemy żółtko.
Wszytko razem dokładnie zagniatamy i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce , przykrywając ściereczką.
NADZIENIE :
Rabarbar obieramy , kroimy w kosteczkę , wkładamy do garnka i podlewamy odrobiną wody.
Zasypujemy cukrem ( jego ilość zależy od naszych upodobań ) i ok. 5 minut gotujemy.
KRUSZONKA :
Mąkę , masło i cukier wyrabiamy w palcach tworząc kruszonkę.
CAŁOŚĆ :
Przygotowane ciasto drożdżowe dzielimy na ok. 10 kawałków.
Każdy delikatnie wyrabiamy i tworzymy podstawę drożdżówek z delikatnym wgłębieniem na rabarbar.
Wkładamy tam rabarbar i obficie posypujemy kruszonką.
Boki smarujemy odrobiną mleka.
Wstawiamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 20 minut.
Gotowe!
Smacznego!