Drożdżówki z rabarbarem

Drożdżówki z rabarbarem

Sezon rabarbarowy już mamy , w związku z czym nie może zabraknąć w nim drożdżówek!

Mięciutkie , puszyste , niesamowicie delikatne …i jak mama powiedziała : ” najlepsze drożdżówki jakie do tej pory jadła! 

Czyż może być lepsza pochwała?!

Lekko kwaskowe nadzienie świetnie komponuje się z chrupiącą , słodką kruszonką!

A dla tych z Was co jeszcze chcą słodkości rabarbarowej mam też inne wypieki!

Ciasto drożdżowe z rabarbaremCiasto budyniowe z rabarbarem …. Ciasto z rabarbarem i pianą … i Naleśniki rabarbarowe – wszystko polecam , bo wszystko smakuje fenomenalnie!

Zdjęcie - Drożdżówki z rabarbarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SKŁADNIKI :

( 10 szt )

ROZCZYN:

* drożdże – 30 g

* cukier – 25 g

* mąka pszenna – 50 g

* mleko – 150 ml

CIASTO :

* mąka pszenna – ok. 350 g

* cukier – 25 g

* sól – 1 szczypta

* masło – 100 g

* żółtko – 1 szt

NADZIENIE:

* rabarbar – ok. 500 g

* cukier – do smaku

KRUSZONKA:

* mąka pszenna – 50 g

* masło – 50 g

* cukier puder – 30 g

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

ROZCZYN :

Mleko lekko podgrzewamy , dodajemy pokruszone drożdże , cukier i mąkę.

Dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 10 – 15 minut.

CIASTO :

Mąkę pszenną przesiewamy z odrobiną soli.

Dodajemy cukier i schłodzone masło.

W palcach rozdrabniamy tworząc bardzo drobną kruszonkę.

Wlewamy przygotowany rozczyn i dodajemy żółtko.

Wszytko razem dokładnie zagniatamy i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce , przykrywając ściereczką.

NADZIENIE :

Rabarbar obieramy , kroimy w kosteczkę , wkładamy do garnka i podlewamy odrobiną wody.

Zasypujemy cukrem ( jego ilość zależy od naszych upodobań ) i ok. 5 minut gotujemy.

KRUSZONKA :

Mąkę , masło i cukier wyrabiamy w palcach tworząc kruszonkę.

Zdjęcie - Drożdżówki z rabarbarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

CAŁOŚĆ :

Przygotowane ciasto drożdżowe dzielimy na ok. 10 kawałków.

Każdy delikatnie wyrabiamy i tworzymy podstawę drożdżówek z delikatnym wgłębieniem na rabarbar.

Wkładamy tam rabarbar i obficie posypujemy kruszonką.

Boki smarujemy odrobiną mleka.

Wstawiamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 20 minut.

Gotowe!

Smacznego!

Zdjęcie - Drożdżówki z rabarbarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów