Rolada biszkoptowa w paski
Ta rolada najpierw "wyglada " potem "smakuje ",bo co tu duzo mowic jemy najpierw oczami potem testujemy .
Biszkopt jak biszkopt -pomyslalam,a jesli zrobimy z niego paseczki-bedzie wygladal super-nie pomylilam sie!
Dodatkowy mocny atut,to bita smietana ktora wypelnilam rolade,zdecydowanie razem im po drodze-wyprobujcie!
Zapraszam!
Rolada biszkoptowa w paski
Biszkopt
.1 szklanka maki pszennej ( z tego odkladamy 2 lyzki )
.2 lyzki kakao
.3 jajka
.3/4 szklanki cukru
.3 lyzki zimnej wody
.1 lyzeczka proszku do pieczenia
.winogron ciemy
.listeczki miety
oraz
.200 ml smietany kremowki
.80 gr cukru pudru
.aromat rumowy
.2 listki zelatyny
Wykonanie
W miseczce ubijamy na sztywno bialka jajek,powoli dodajemy cukier naprzemian z zoltkami,teraz dodajemy wode oraz make przesiana z proszkiem do pieczenia-delikatnie lyzka mieszamy skladniki.
Ciasto dzielimy na dwie czesci-do jednej dodajemy 2 lyzki maki do drugiej 2 lyzki kakao i dokladnie mieszamy.
Blaszke o wymiarach 20/30 cm wykladamy papierem do pieczenia.
Ciasta przekladamy do osobnych woreczkow foliowych i nacinamy rogi .
Ciasto z kakao wyciskamy wzdloz przekatnej blaszki ( od rogu do rogu ),nastepnie bierzemy do reki jasne ciasto i wyciskamy je po obu stronach paska ciemnego i tak az wypelnimy paskami dno blaszki .
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180stC przez 20 min.
Ciasto jeszcze gorace przekladamy na sciereczke zawijamy w rulon i odstawiamy do zupelnego wystygniecia.
Zelatyne namaczamy w zimnej wodzie,kiedy zmieknie przekladamy ja do miseczki i zalewamy 2 lyzkami wrzatku i mieszamy do jej rozpuszczenia.
Kilka winogron pozbawiamy pestek i nacinamy w plasteki,smietane ubujamy na sztywno razem z cukrem pudrem i kropelkami aromatu rumowego ,potem dodajemy zelatyne i pokrojone winogrona-mieszamy.
Zimna rolade bardzo powoli odwijamy ze sciereczki,nastepnie wypelniamy jej wnetrze masa smietanowa,nadajemy delikatnie ksztalt rolady i odstawiamy do lodowki.
Dekorujemy jej powierzchnie jedynie kilkoma kleksami pozostawionej bitej smietany ,listkami miety oraz winogronami.