Spód do mazurka
Zbliża się Wielkanoc, więc trzeba pomyśleć o jakimś cieście. Nie każdy lubi „bawić się” w drożdżowe lub piaskowe baby, dlatego proponuję dziś wyśmienity kruchy spód do mazurka. Wystarczy, że dodacie swoje ulubione dodatki na wierzch (np. masę kajmakową, czekoladę, konfiturę, krem mascarpone, suszone owoce, migdały i wiele innych) i ciasto gotowe. Niebawem na blogu przepis na mazurek marcepanowy z bakaliami.
Spód do mazurka składniki (na formę ok.20cm x 30cm):- 220g mąki pszennej
- 120g masła (pokrojone w kostkę)
- 50g cukru
- szczypta soli
- 1 żółtko
- 4 łyżki śmietanki
Mąkę, cukier, sól i zimne masło rozcieram palcami lub w robocie kuchennym aż powstanie drobna kruszonka. Dodaję żółtko i śmietanę, zagniatam ciasto. Jednolitą kulkę zawijam w folię i odkładam na pół godziny do lodówki.
Piekarnik nagrzewam do 190oC.
Ciasto rozwałkowuję, formę wykładam papierem do pieczenia (to ułatwi wyjęcie ciasta) i układam ciasto w formie. Nakłuwam widelcem, obciążam fasolą i wstawiam do piekarnika na 30 minut (po 15 minutach zdejmuję fasolę i dopiekam jeszcze kolejne 15 minut).
Spód studzę i układam dowolne dodatki.