Kolorowa sałatka z awokado, pomidorów i paru innych składników. Delikatny bób świetnie pasuje do chrupiącej rzodkiewki i marynowanej mini-kukurydzy, a sos na bazie oliwy i musztardy zaostrza i podkreśla smak warzyw. Sałatka ta idealnie sprawdzi się zwłaszcza jako dodatek do potraw z grilla. Zdecydowanie warto zrobić :)
Myślałam jakby zagospodarować bób i wybór padł na placuszki. Jak letnie placki to i oczywiście cukinia musi być obecna. Są bardzo delikatne i naprawdę smaczne. Podane z sałatką pomidorową to znakomity lekki obiad na lato. Zamiast oscypka nada się każdy inny ser.
Postępując jak z ciecierzycą i sezamową pastą tahini, zmiksowałam bób z masłem orzechowym i odpowiednio go doprawiłam. To zaskakujące, ale faktycznie w smaku i konsystencji przypomina bardzo hummus.
Taka pyszna prostota, do podjadania przed telewizorem. Najlepszym recenzentem okazał się mój mąż, który przechodząc przez kuchnie porwał jedno ziarenko i przyszedł zdziwiony - co jest z tym bobem, że jest taki dobry?!
Poniedziałek zaczynamy od przepisu na obiad, taki z makaronem, bobem, cukinią i suszonym pomidorem. Przepis prosty, a danie szybkie w przygotowaniu :-)
Poniżej przepis na kapitalną sałatkę z bobem, kaszą jeczmienną, zielonym groszkiem i ogórkiem małosolnym. Świetna na kolację, lekki lunch lub szybki obiad na gorące dni lata. Polecam!
To sałatka z tego, co teraz najlepsze: bób i pomidory w zestawie smakują obłędnie! Najbardziej lubię ją jeść, gdy jeszcze ciepły bób wymieszam z pesto i dodam pomidory prosto z piekarnika. Taka wersja „na ciepło”, z kawałkiem bagietki smakuje doskonale.
Uwielbiane kurki i bób połączyłam w jednym daniu. Powstał pyszny jarski obiad. Bardzo szybki do przygotowania, jeśli dzień wcześniej ugotujesz więcej bobu. Bób z kremowym serkiem i dodatku aromatycznej mięty to składniki pysznych kotlecików, kurki dopełniają tylko lipcową ucztę.
Zasmażana marchewka z groszkiem jest jednym z moich ulubionych dodatków do dań głównych. Zawsze jak już musiałam zjeść coś w jakimś bufecie, to jak tylko była taka opcja wybierałam właśnie to. W końcu postanowiłam zmierzyć się z tym daniem i byłam zaskoczona jakie to łatwe!
Dobrymi rzeczami warto się dzielić, dlatego chleb do odrywania to idealny pomysł na imprezę czy piknik. A najlepiej jeśli między warstwami drożdżowego ciasta ukryty jest czosnkowo-koperkowy farsz z bobem!
Dziś proponuję dwie pozycje: bób podany na azjatycki sposób, a do tego pyszne smażone na maśle rzodkiewki. Wiem, że nie wszyscy mieli okazję jeść rzodkiewki w wersji „na ciepło”- bardzo do tego zachęcam! Gotowane rzodkiewki tracą swoją ostrość, bardziej przypominają w smaku hmmm… młode ziemniaczki? W każdym razie są niezwykle smaczne, aromatyczne i pyszne!
Tym razem, o miejsce na pudle walczy bób po sycylijsku :) To propozycja dla wielbicieli bobu, czosnku, oregano i oliwy z oliwek. To przepis wymagający od nas uzbrojenia się w cierpliwość, ale smak jest naprawdę zacny.
Cebula rozebrała Boba, bo jej się spodobał. Następnie na patelni z wrażenia się zarumieniła, z syropem klonowym i balsamicznym octem połączyła. Delikatnie widelcem Boba rozgniotła, bo przyjemnie się czasem rozerwać. I zaczęli w kółko wałkować temat cienkiego ciasta, bo na końcu drogi miały ich czekać fantastyczne pierogi.