Pierogi z bobem

Zdjęcie - Pierogi z bobem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Cebula rozebrała Boba, bo jej się spodobał. Następnie na patelni z wrażenia się zarumieniła, z syropem klonowym i balsamicznym octem połączyła. Delikatnie widelcem Boba rozgniotła, bo przyjemnie się czasem rozerwać. I zaczęli w kółko wałkować temat cienkiego ciasta, bo na końcu drogi miały ich czekać fantastyczne pierogi. Zaczęli je lepić lepkimi rączkami z rosnącym entuzjazmem, historia zakończyła się kulinarnym orgazmem.

Zdjęcie - Pierogi z bobem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pierogi z bobem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Pierogi z bobem/ 30 sztuk
Ciasto:

  • 300 g mąki pszennej
  • 200 ml letniej wody
  • 3 łyżki oliwy
  • łyżeczka soli
Farsz:
  • 500 g bobu
  • 2 cebule
  • łyżka syropu klonowego lub miodu
  • łyżka octu balsamicznego
  • łyżeczka posiekanej papryczki chilli
  • żółtko
  • ząbek czosnku
  • 50 g tartego parmezanu
  • łyżeczka masła klarowanego
  • sól, pieprz, szczypta cukru
Ciasto:
  1. Mąkę wsypujemy do misy lub na stolnicę, dodajemy sól. Wlewamy powoli letnią wodę z oliwą.
  2. Ciasto wyrabiamy, aż będzie elastyczne i osiągnie formę kuli. W razie potrzeby podsypujemy ciasto dodatkowo porcją mąki lub wlewamy więcej wody.
  3. Wyrobione ciasto dzielimy na kilka części. Stolnicę oprószamy mąką, jedną część ciasta cienko wałkujemy, resztę przykrywamy, aby nie wyschło.
  4. Wykrawamy z ciasta kółka o średnicy ok. 8-10 cm.
  5. Na środku każdego koła kładziemy łyżkę farszu, lepimy pierożki, zlepiając boki ciasta. Przekładamy je na tacę wyłożoną ściereczką.
  6. Pierogi gotujemy we wrzącej i osolonej wodzie z łyżką oliwy. Gotujemy przez 4 minuty lub do momentu ich wypłynięcia. Odcedzamy z wody.
  7. Pierogi podajemy prosto z wody lub odsmażone na patelni ze smażoną cebulą i listkami świeżej bazylii.
Farsz:
  1. Do wrzącej, posolonej wody ze szczyptą cukru wrzucamy bób, gotujemy 15 minut, odcedzamy, studzimy, obieramy.
  2. Cebule kroimy w drobną kosteczkę, wrzucamy na rozgrzane masło klarowane. Podsmażamy aż się zarumieni, dodajemy syrop klonowy, ocet balsamiczny, sól, pieprz. Krótko karmelizujemy.
  3. Bób rozgniatamy delikatnie widelcem, pozostawiając niektóre kawałki większe. Dodajemy podsmażoną cebulę, chilli, żółtko, parmezan, sól, pieprz, przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy.
  4. Masą faszerujemy pierogi.
Tosia

Przepisy z tych kategorii

Pieczone ravioli z kozim serem, bobem i suszonymi pomidorami

Pieczone ravioli z kozim serem…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Domowy sos tatarski z marynowanymi warzywami

Domowy sos tatarski z marynowa…

food² food²
Food Square

Surówka Colesław
1

Surówka Colesław

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Zupa cebulowa
1

Zupa cebulowa

Beti Beti
kruche babeczki

Placuszki ziemniaczano-marchewkowe
2

Placuszki ziemniaczano-marchew…

figmara figmara
figowe smaki

Potrawka z fasoli
2

Potrawka z fasoli

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Przepisy z tych kategorii

Pasta jajeczna z awokado

Pasta jajeczna z awokado

Ewa Sidor Ewa Sidor
Moja kuchnia Malutka i reszta domu

Sałatka Szopska
1

Sałatka Szopska

napiecyku napiecyku
napiecyku

Peanut butter cookie dough z ciecierzycy

Peanut butter cookie dough z c…

Tyna Tyna
In cooking we trust

Miso ramen z boczniakami i wędzonym tofu

Miso ramen z boczniakami i węd…

food² food²
Food Square

Pasta z tuńczyka
2

Pasta z tuńczyka

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Fasola w sosie barbecue
1

Fasola w sosie barbecue

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy