Chleb do odrywania z bobem
Dobrymi rzeczami warto się dzielić, dlatego chleb do odrywania to idealny pomysł na imprezę czy piknik. A najlepiej jeśli między warstwami drożdżowego ciasta ukryty jest czosnkowo-koperkowy farsz z bobem!
Czas całkowity: 2 godz
Czas wyrastania: 1 godz 30 min
Czas wypieku: 30 min
Składniki :
- mąka pszenna typ 650 - 400 g
- letnia woda - 280 ml
- sól - 1,5 łyżeczki
- oliwa - 1 łyżka
- ząbek czosnku - 1 szt.
- suszonych drożdży instant - 3 łyżeczki
- ugotowanego i obranego bobu - 200 g
- mascarpone - 200 g
- posiekanego koperku - 3 łyżki
Potrzebne narzędzia:
- ściereczka
- misa
- keksówka
- waga kuchenna
Przepis:
1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże, sól, oliwę. Wlewamy stopniowo letnią wodę i wyrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne.
2. Tak przygotowane ciasto zostawiamy w misie do wyrośnięcia na godzinę.
3. Ciasto wałkujemy na prostokąt o grubości 0,5 cm. Dzielimy na 16 części.
4. Ugotowany bób delikatnie rozgniatamy widelcem i łączymy z mascarpone, posiekanym czosnkiem, solą i koperkiem. Tak przygotowanym farszem sparujemy każdy prostokąt.
5. Następnie składamy prostokąty na pół tworząc coś w rodzaju pierogów.
6. Keksówkę wykładamy pergaminem, układamy w niej ciasto płaty ciasta i zostawiamy pod przykryciem na 30 minut.
7. Chlebek pieczemy metodą góra-dół w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez 30 minut.