Chleb do odrywania z bobem

Chleb do odrywania z bobem

Zdjęcie - Chleb do odrywania z bobem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dobrymi rzeczami warto się dzielić, dlatego chleb do odrywania to idealny pomysł na imprezę czy piknik. A najlepiej jeśli między warstwami drożdżowego ciasta ukryty jest czosnkowo-koperkowy farsz z bobem!

Czas całkowity: 2 godz
Czas wyrastania: 1 godz 30 min
Czas wypieku: 30 min

Składniki :

  1. mąka pszenna typ 650 - 400 g
  2. letnia woda - 280 ml
  3. sól - 1,5 łyżeczki
  4. oliwa - 1 łyżka
  5. ząbek czosnku - 1 szt.
  6. suszonych drożdży instant - 3 łyżeczki
  7. ugotowanego i obranego bobu - 200 g
  8. mascarpone - 200 g
  9. posiekanego koperku - 3 łyżki

Potrzebne narzędzia:

  1. ściereczka
  2. misa
  3. keksówka
  4. waga kuchenna

Przepis:
1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże, sól, oliwę. Wlewamy stopniowo letnią wodę i wyrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne.
2. Tak przygotowane ciasto zostawiamy w misie do wyrośnięcia na godzinę.
3. Ciasto wałkujemy na prostokąt o grubości 0,5 cm. Dzielimy na 16 części.
4. Ugotowany bób delikatnie rozgniatamy widelcem i łączymy z mascarpone, posiekanym czosnkiem, solą i koperkiem. Tak przygotowanym farszem sparujemy każdy prostokąt.
5. Następnie składamy prostokąty na pół tworząc coś w rodzaju pierogów.
6. Keksówkę wykładamy pergaminem, układamy w niej ciasto płaty ciasta i zostawiamy pod przykryciem na 30 minut.
7. Chlebek pieczemy metodą góra-dół w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez 30 minut.

Zdjęcie - Chleb do odrywania z bobem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chleb do odrywania z bobem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chleb do odrywania z bobem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chleb do odrywania z bobem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chleb do odrywania z bobem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chleb do odrywania z bobem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chleb do odrywania z bobem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów