Placki z bobu i cukinii
Nie sądziłam, że bób może się znudzić. Taki amator bobowy jak ja, a jednak przejadł się bobem. Jak nigdy zostało go dość sporo. Myślałam jakby zagospodarować bób i wybór padł na placuszki. Jak letnie placki to i oczywiście cukinia musi być obecna. Są bardzo delikatne i naprawdę smaczne. Podane z sałatką pomidorową to znakomity lekki obiad na lato. Zamiast oscypka nada się każdy inny ser.
Składniki:
około 400 g ugotowanego bobu
1 średnia cukinia
2 jajka
1/2 dużego oscypka
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka mączki ziemniaczanej
pieprz
sól - opcjonalnie
olej do smażenia
Wykonanie:
Składniki:
około 400 g ugotowanego bobu
1 średnia cukinia
2 jajka
1/2 dużego oscypka
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka mączki ziemniaczanej
pieprz
sól - opcjonalnie
olej do smażenia
Wykonanie:
- cukinię przeciąć wzdłuż na pół i łyżką usunąć gąbczasty środek z pestkami, następnie zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej. Posolić i odstawić, by puściła sok
- ugotowany bób obrać z łupinek, następnie z dodatkiem 1 jajka zblendować na gładki krem
- oscypek zetrzeć na tarce jarzynowej
- cukinię odcisnąć z nadmiaru wody. Połączyć z bobem, wbić drugie jajko, dodać mąkę ziemniaczaną, ser i proszek do pieczenia, dosmaczyć pieprzem. Soli juz nie dodawałam, ponieważ oscypek z natury jest bardzo słony. Wymieszać masę
- nakładać po jednej łyżce masy na rozgrzany tłuszcz i smażyć po 2-3 minuty z każdej strony do zrumienienia. Upieczone placuszki odkładać na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by odsączyć nadmiar tłuszczu. Podawać zaraz po upieczeniu